‘Kwaliteit van schuld EM stijgt’

Schuld uit opkomende markten is een groeibriljant. Legg Mason stelt dat de kwaliteit van deze schuld sterk verbeterd is.

De markt voor schuld uit opkomende markten is een groeibriljant. Legg Mason Global Asset Management wijst erop dat de kwaliteit van deze schuld de laatste twee decennia fundamenteel verbeterd is. In de opkomende markten is er geen gebrek aan rijzende sterren, die uit het stof opstaan. Deze ontwikkeling vindt zijn weerslag in een groei van ‘investment grade debt’.

Legg Mason constateert een verbeterslag in de infrastructuur en een proces van volwassen worden van de financiële markten. De kredietbeoordelaars belonen die verbeterslag met een hoger kredietoordeel voor schuld van bedrijven en overheden in opkomende landen. Was in 1995 nog maar 10% van de schuld uit opkomende markten kredietwaardig, ondertussen krijgt meer dan 60% dat oordeel. De lange termijn trend is er een van voortgaande verbetering.

Naast deze hogere kredietwaardigheid kent de schuld uit opkomende markten ook een hoger rendement. Gemiddeld ligt de rente 374 basispunten hoger dan de rente op Amerikaanse staatsobligaties. De hogere rente leidt tot een hoger rendement op termijn. Legg Mason wijst erop dat op een sceptische obligatiemarkt nog altijd een premie betaald wordt, die de kwaliteit van de kerngegevens niet weerspiegelt. Beleggingen in lokale valuta bieden tevens een kans op extra rendement, als deze munt ondergewaardeerd blijkt te zijn.

De vermogensbeheerder benadrukt dat de enorme expansie en complexiteit van deze sector vraagt om specialistische expertise en onderscheid. Onder de schuld uit opkomende markten bevinden zich namelijk prinsen en kikkers.

Legg Mason ziet drie sectoren, die met name kansen bieden aan beleggers: staatsschuld in lokale valuta, staatschuld in dollars en bedrijfsschuld in dollars. Vooral de uitgifte van kredietwaardige bedrijfsobligaties is aan een enorme opmars bezig. Bestond in 2000 nog maar 10% van de uitgiften uit bedrijfsschuld, in 2010 was dit al meer dan 70%.

Legg Mason ziet de schuld uit opkomende markten als aantrekkelijk, mede door de stijgende kwaliteit en de aantrekkelijke rendementen. Deze schuld biedt een bron van inkomsten, maar ook een mogelijke bescherming tegen toekomstige rentestijgingen in de VS.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

De impact van het coronavirus