‘Risicopremie Europa kan omlaag’

Europese aandelen kennen momenteel een historisch hoge risicopremie en die kan omlaag na de recente beleidsmaatregelen.

Recente maatregelen van beleidsmakers in Europa kan aanleiding geven om de risicopremies op Europese aandelen omlaag te brengen. Europese aandelen kennen momenteel een historisch hoge risicopremie ten opzichte van hun historisch gemiddelde en ook vergeleken met Amerikaanse aandelen, stelt Joel Copp-Barton, directeur Europese producten bij Invesco Perpetual. Hij vindt dat het besluit van de ECB om extra financiële steun te verlenen aan de probleemlanden in de eurozone kan helpen om die premie terug te schroeven.

Als de staartrisico’s afnemen kunnen beleggers zich weer concentreren op de kerngegevens achter aandelen, in plaats van zich mee te laten slepen met de politieke waan van de dag. Er zit een grote kloof tussen de huidige koersen en de intrinsieke waarde van aandelen, valt te lezen in het Maandoverzicht van Invesco. Beleggers hebben de laatste tijd de neiging enkel te focussen op zekerheid en laag risico. Daardoor worden andere gebieden grotendeels genegeerd.

Joel Copp-Barton vindt dat er in de lage waarderingen voor Europese aandelen al een uitdagende macro-omgeving is ingeprijsd. Met zijn team is hij van mening dat bepaalde delen van de markt nog sterker zijn ondergewaardeerd dan de Europese aandelen in het algemeen. Hierbij denkt hij vooral aan autofabrikanten, farmaceutische bedrijven en verzekeringsmaatschappijen. Sommige aandelen worden tegen een aanzienlijke korting ten opzichte van hun langetermijngemiddelde verhandeld. Ook raadt hij aan te letten op ondernemingen die gestraft worden voor het feit dat ze gevestigd zijn in de probleemregio.

Het beleggingsteam onder leiding van Joel Copp-Barton denkt dan ook dat er aantrekkelijke kansen zijn op het gebied van aandelenselectie in de periferie en in weinig geliefde sectoren. De landen in zuidelijk Europa krijgen door de recente maatregelen meer tijd en hun hervormingen zijn volgens Copp-Barton voldoende om het concurrentievermogen en productiviteit weer te vergroten.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

De impact van het coronavirus