Ashmore: Valutatijdbom tikt verder

Onze schulden zwellen verder aan, de dollarreserves van de opkomende landen ook. Ashmore vreest voor een valutakrach.

De wereldeconomie zit op een gevaarlijke breuklijn: de enorme wanverhouding tussen de megaschulden van het rijke Westen en de aanzwellende dollarreserves van de opkomende landen. "De emerging markets zitten met een tikkende tijdbom in het hart van de meest formidabele verdedigingslinie van hun soevereiniteit, hun valutareserves." Dat schrijft Jan Dehn van Ashmore in zijn laatste Emerging View.

Sinds 1996 zijn de dollarreserves van de opkomende economieën verzesvoudigd tot zes biljoen dollar. De hoeveelheid treasuries in buitenlandse handen is 4,5 keer zo groot geworden, tot 4,5 biljoen. De schuldenberg van de ontwikkelde landen vormt daarvan het spiegelbeeld. Als zij die niet onder controle krijgen, lopen de opkomende landen het gevaar van een dollarcrash die hun reserves in waarde decimeert.

Beide partijen zouden de spanning aan hun kant van de breuklijn gecontroleerd moeten afbouwen. "Wij" moeten onze schulden reduceren, "zij" hun binnenlandse economieën verder ontwikkelen zodat de dollars in eigen land een goede bestemming vinden. Dehn ziet dit onvoldoende gebeuren. "Tot dusver heeft alleen China een weloverwogen begin gemaakt met een draai van groei door export naar binnenlandse vraag."

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

De impact van het coronavirus