Honderden ETF's op death list

Lippers ETF-specialist Detlef Glow stelt dat een groot deel van de ETF's in Europa te klein is om toekomst te hebben.

Het aanbod van ETF's mag dan snel groeien, 294 van de in totaal 1.711 voor verkoop in Europa geregistreerde indextrackers hebben geen toekomstperspectief. Dat stelt ETF-specialist Detlef Glow van dataleverancier Lipper. Volgens Glow moet een tracker binnen drie jaar de mijlpaal van 100 miljoen euro onder beheer bereiken om overlevingskansen te hebben. Lukt dat niet, dan is het gevaar van liquidatie volgens Glow zeer groot.

Wordt gekeken naar álle ETF's met minder dan 100 miljoen onder beheer - dus ook die met een kortere historie dan drie jaar - dan neemt het aantal potentiële slachtoffers dramatisch toe, stelt Glow. Maar zijn stelling behoeft wel enige nuance, erkent Glow, omdat kosten en inkomstenbronnen voor fondsaanbieders erg uiteen kunnen lopen.

Maar het feit dat ETF Securities in juni negen van zijn ETF's liquideerde omdat de doelstellingen niet waren behaald, zijn wel bewijs van zijn aanname, denkt de Duitse researcher. Dat neemt niet weg dat de opmars van ETF's aanhoudt. En veel fondsaanbieders willen uiteraard meegenieten van het succes. Om zich te onderscheiden van de concurrentie, komen ze met innovatieve indices en replicatietechnieken. 

Geconcentreerde markt
Het grootste stuk van de taart is echter voor een klein aantal ETF's en een nog kleiner aantal aanbieders. Minder dan vijftig trackers zijn goed voor bijna 50% van het totaal in ETF’s belegde vermogen. Slechts 47 ETF's hebben meer dan 1 miljard euro onder beheer. Het grootste fonds, iShares DAX, is daarbij al goed voor 11,6 miljard euro – bijna 5% van de gehele markt. 

Hoewel de markt genadeloos is, is er geen algemene consolidatietrend te zien. De markt laat juist het tegenovergestelde zien: indexaanbieders starten nieuwe initiatieven op om meer actieve indices te krijgen, indices die de risico-rendementsverhouding kunnen optimaliseren. 

Ondanks het feit dat veel fondsen op korte termijn wellicht moeten sluiten, zal de ETF-industrie volgens Glow toch op verschillende gebieden groeien. Niet alleen op het gebied van beheerd vermogen dus. Hij verwacht door productinnovatie en de hoge eisen van beleggers meer ETF’s op een brede reeks aan nieuwe indices met zich meebrengen. Niemand weet welke index ‘the next big thing’ zal worden, dus aanbieders zullen vooral creatief moeten blijven, aldus Glow.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

De impact van het coronavirus