"Siliconski" toont nieuw Rusland

Vrij baan voor Renault-Nissan, een nagelnieuw Russisch Silicon Valley: Rusland vernieuwt echt, schrijft The Economist.

Ruslands toetreding tot de Wereldhandelsorganisatie (WHO) in augustus brengt zowel "een enorme schok" als "een geweldige kans" voor de verouderde en ondergekapitaliseerde industrie van het land. Dat schrijft The Economist in een voorbeschouwing op de Russische entree. "De huidige Russische economie drijft in alarmerende mate op het oppompen en uitgraven van dingen uit de grond," aldus het weekblad.

"Toch heeft het land ook serieuze industrieën naast die in olie, gas en steenkool." Enorme autofabrieken bijvoorbeeld: GAZ, eens de maker van de Chaika-limousines waarin de Sovjet-leiders zich verplaatsten, en Lada-bouwer AvtoVAZ. De laatste staat sinds kort onder controle van Renault-Nissan. The Economist vindt het "bemoedigend" dat de Russische regering "buitenlandse investeerders kennelijk de vrije hand gunt".

Maar het meest opvallende nieuwe initiatief is Skolkovo, "het Russische Silicon Valley" even buiten Moskou. De regering-Poetin investeert drie miljard dollar in dit project gedurende vier jaar, nog afgezien van miljarden aan belastingvoordelen voor investeerders. Skolkovo beslaat 400 hectare, twee keer zoveel als het Olympisch Park in Londen. Het is een "speciale economische zone" net als Shenzhen in China.

De bouw van de nieuwe enclave vordert snel. Skolkovo omvat onder meer een technische universiteit voor
1800 studenten, 40 R&D-centra en een Technopark waar tot duizend start-ups een onderdak kunnen vinden. De Skolkovo Foundation, die het project runt, heeft een miljard dollar achter de hand aan startkapitaal voor die bedrijfjes. "Siliconski" spitst zich toe op vijf clusters: biotech, ruimtevaart, nucleaire - en duurzame energie.

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

De impact van het coronavirus