ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven.
Beeld: ABM Financial News

Update: Nederlandse bankaandelen onderuit

Nederlandse bankaandelen staan vrijdag op de Amsterdamse beurs flink onder druk. ABN AMRO verloor in de AEX 4,4 procent, terwijl ING zelfs 5,8 procent inleverde. 

(ABM FN-Dow Jones) Nederlandse bankaandelen staan vrijdag op de Amsterdamse beurs flink onder druk. ABN AMRO verloor in de AEX 4,4 procent, terwijl ING zelfs 5,8 procent inleverde. 

Analist Corné van Zeijl van Cardano zag niet direct aanleiding voor de koersdruk. "Maar als ik een reden moet noemen, dan sluit ik niet uit dat dat het de motie van Jesse Klaver is", aldus Van Zeijl tegenover ABM Financial News.

Klaver diende donderdag een motie in om de bankenbelasting met 350 miljoen euro te verhogen. Ook wil hij de inkoop van eigen aandelen belasten, gelijk aan de belasting op het uitkeren van dividend. Dit laatste moet de Staat circa 1,2 miljard euro opleveren.

De 350 miljoen aan extra belasting is slecht voor het resultaat van de banken, aldus analist Cor Kluis van ABN AMRO Oddo tegen ABM Financial News. De introductie van 15 procent belasting op aandeleninkopen, is negatief voor beleggers. En daarnaast wordt volgens Kluis ook de 'wealth tax' hoger, wat slecht nieuws is voor private banking, net als de belasting op ongerealiseerde kapitaalwinsten voor particuliere beleggers, aldus Kluis.

Van Zeijl noemt de koersdruk als gevolg van de motie "overdreven". Het is volgens hem nog maar de vraag of de plannen daadwerkelijk doorgang vinden. Nederland zou daarmee internationaal gezien duidelijk een uitzondering zijn, aldus de analist. "Meestal is dat nadelig."

Update: om reactie analist Kluis toe te voegen en koersen te actualiseren.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

    Impact beleggen