Een licht plusje draaide in de middag om naar een licht minnetje (-0,21%) voor de AEX, die na acht achtereenvolgende dagen van stijging weer eens in het rood eindigde.
De voornaamste spelbedervers bevonden zich in Amerika vandaag, waar nog altijd wordt onderhandeld over het schuldenplafond. Gisteren lieten de onderhandelaars van Republikeinen en Democraten nog weten 'productief' bezig te zijn, vandaag hangt de vlag er weer anders bij.
Komt er een oplossing? Een beetje ervaren analist weet dat het voorspellen van uitkomsten van rechtzaken en politieke onderhandelingen een levensgevaarlijke hobby is, maar de meesten kunnen het niet laten om het toch te proberen. Hier Dina Powell McCormick van Goldman Sachs.
Nog zoiets waar de markt slecht tegen kan: onzekerheid over hoe het verder gaat met de rentestappen van de Fed. Naarstig wordt er gezocht naar tekenen van recessie (want: minder rate hikes) of juist het uitblijven ervan (vice versa). Een van die tekenen is bijvoorbeeld de uitkomst van de inkoopmanagersindices van vandaag, die voor Amerika een vergelijkbaar beeld als in Europa lieten zien: een sterke dienstensector en tegenvallende cijfers uit de industrie.
Ondertussen laat de Fed weten er ook nog niet helemaal uit te zijn, maar ga er maar niet van uit dat we klaar zijn met renteverhogingen:
De sterke plaatjes van tech
Havikse taal is doorgaans slecht voor tech en dat is onder andere te zien aan onze tech en chippers, die vandaag onderin de AEX bivakkeren. Althans, dat is het fundamentele verhaal over techaandelen: wie naar grafieken kijkt ziet weer andere dingen in de techsector.
Nu is grafieken zomaar over elkaar leggen óók een gevaarlijke hobby, maar Barry heeft gelijk als hij zegt dat tech er dit jaar ijzersterk bij ligt. Ook onze eigen technisch analisten van Tostrams.nl komen tot die conclusie.
Het dagje wel, Shell
Op het Damrak draaide het nieuws vandaag vooral om één aandeel en dat was Shell. De aandeelhoudersvergadering is al enige jaren een magneet voor klimaatactivisten. In de vorm van demonstranten, maar in toenemende mate komt de klimaatkritiek ook van de kant van aandeelhouders.
Ook de intensiteit van die protesten neemt toe. Vandaag leidde dat tot scènes die we niet eerder hebben gezien: een bestorming van het podium onder de leus Shut down Shell.
En er was 'Go to hell, Shell'
Na verwijdering van ordeverstoorders werd er uiteindelljk ook gestemd. Het Shell-bestuur verliet uiteindelijk niet alleen fysiek, maar ook zakelijk de bijeenkomst ongeschonden. Maar toch: 20% tegenstemmen op het energietransitiebeleid, het staat wel genoteerd.
De brede markt
In heel Europa zien we dezelfde lichte minnetjes met uitzondering van Parijs, waar de hele luxesector, inclusief zwaargewicht LVMH, een downgrade van Deutsche Bank aan de broek krijgt en zo de CAC40 wat dieper onder water duwt: -1,3%.
- In de VS zijn de beurzen lager gestart
- De dollar loopt op (of de euro daalt, zo u wilt) tot onder de $1,08
- Bitcoin klautert weer boven de $27.000 en de olieprijs krijgt een zetje van de Saudi's, die een beetje klaar met olie-shorters zijn.

Het Damrak vandaag
- De Top- en Flop-3 van vandaag:

- Sterke financials houden de schade beperkt vandaag: Aegon +1,8%, ASR +1,7%, ING +1,4%, NN Group +1,2% en ABN Amro +0,95%
- Shell is op AvA-dag best of the rest: +1,1%
- De chippers zakken juist behoorlijk weg aan het eind van de dag
- Vastgoed ligt er krachtig bij, geleid door CTP dat op de kooplijst van Société Générale is gezet. In Parijs gaat ook Unibail-Rodamco-Westfield goed: +3,2%.
- Het verlies van Exor zou heel goed te maken kunnen hebben met de puntenstraf voor voetbalclub Juventus, een van de deelnemingen
- In de smallcapsectie zet Azerion het herstelletje van de laatste week door: +2,2%. Sif doet daar de beste zaken vandaag.
De rentes
Onrust en gedoe genoeg, maar net als in de aandelenmarkt zijn de daadwerkelijke koersuitslagen maar klein. Alleen bij onze westerburen gaat het wat harder.

De agenda
Market movers (tenzij u aandelen Aalberts hebt) zijn er morgen vooral uit Duitsland (ondernemingsklimaat) en nabeurs uit de VS, als we nieuwe Fed-teksten krijgen om te decoderen en verse AI-fantasie van Nvidia.
- 08:00 VK inflatie CPI apr
- 08:00 Aalberts tradingupdate Q1
- 09:00 B&S Group notering €0,12 ex-dividend
- 10:00 Duitsland IFO business klimaat mei (consensus 94,0)
- 16:30 VS olievoorraden (consensus -0,92M)
- 20:00 Fed-notulen
- 22:00 Nvidia Q1-cijfers
En dan nog even dit
De CEO van TikTok vindt het TikTok-verbod in de Amerikaanse staat Montana "ongrondwettelijk"
Een 10-punts reality check door Barry Ritholtz
Vul voor 'your children' gerust 'beleggers' in