Geen zorgen over stijgende rente

De rente in de VS en andere landen kan snel gaan stijgen. De vraag is alleen hoe en wanneer, stelt vermogensbeheerder Legg Mason.

De rente in de VS en andere landen kan snel gaan stijgen. De vraag is alleen hoe en wanneer, stelt vermogensbeheerder Legg Mason. Het optimisme over de Amerikaanse economie neemt toe, en daarmee de verwachting dat ook de rente naar boven gaat bewegen. Gezien het feit dat de VS vaak de toon zet op economisch gebied, is de logische gedachte dat de rest van de ontwikkelde wereld dan zal volgen.

De huidige cijfers wijzen erop dat een rentestijging waarschijnlijk geleidelijk zal plaatsvinden, en misschien pas over een aantal maanden. De economische groei is namelijk nog gematigd, vooral in door consumptie gedreven sectoren als de bouw en de dienstensector.

Hoewel de detailhandelsbestedingen aantrekken, blijft de Amerikaanse consument voorzichtig doordat de banenmarkt achterblijft. Aanhoudende voorzichtigheid bij zowel kredietverstrekkers en leners betekent dat het grootste deel van het geld dat de Fed in het systeem pompt buitenspel wordt gezet als overtollige reserves op de balansen van banken.

De obligatiemarkt heeft nog geen zorgelijk signaal afgegeven, terwijl die erg gevoelig is voor het vooruitzicht van een stijgende rente. Na een korte sprint naar 2,39%, is de rente op Amerikaans schatkistpapier weer gedaald richting de 2%. Wanneer het zover is, zal veel afhangen van het vermogen van de Fed om overtollige liquiditeit uit het systeem te halen. Met het huidige scenario van langzame groei lijkt het erop dat daarvoor voldoende tijd zal zijn.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

De impact van het coronavirus