DWS: inflatie wordt onderschat

Naast waterwinning is luchtvervuiling een onbekend gevolg van de voedselindustrie, DWS vraagt aandacht van beleggers.

DWS, de beleggingsfondsentak van Deutsche Bank voorspelt een hogere inflatie in 2012 dan algemeen wordt aangenomen. In een Agriculture Update stellen de specialisten van DWS dat de producenten van voedingsmiddelen afgelopen jaar met hogere kosten te maken hadden, met name voor olie, gewassen en verpakkingsmaterialen. DWS ziet geen daling van kosten in de levensmiddelensector, evenmin verwacht het een snel herstel van deze markt.

De zuinige consument mist ook daar zijn uitwerking niet. DWS heeft vernomen van winkelbedrijven dat consumenten wel  biologische producten en huismerken kopen, een combinatie ervan kan mogelijk dubbelcijferige groei laten zien. Verder denken de specialisten van DWS dat alleen innovatie margeverbetering kan opleveren.

Braziliaanse infrastructuur
In de Agriculture Update gaat DWS specifiek in op Brazilië. De lage arbeidskosten, grondprijzen en een gunstig klimaat maken het Zuid-Amerikaanse land steeds concurrerender. Grote rem op de groeiende export is de gebrekkige infrastructuur. Volgens het Braziliaanse instituut voor logistiek heeft het wegennet een veel hogere investering nodig, dan de overheid er nu voor uit trekt.

DWS ziet hier grote kansen voor particuliere beleggingen in infrastructuur in Brazilië, die zouden significante invloed kunnen hebben op de concurrentiepositie in granen en oliehoudende zaden. Investeringen zijn nodig, DWS wijst op de hogere import van basisvoeding in China. De vraag stijgt, in het wegennet van Brazilië moet worden geïnvesteerd.

Tot slot wijst DWS nog op een interessant rapport van de VS over de belasting van de voedselverwerkende industrie op het milieu. Naast waterwinning is luchtvervuiling een onbekend gevolg van de voedselindustrie, alleen de elektriciteitssector veroorzaakt meer luchtvervuiling. DWS vindt dat dit aspect meer aandacht van beleggers verdient.

DWS Investments, de beleggingsfondsentak van Deutsche Bank, is actief in de agrarische sector met het beleggingsfonds DWS Invest Global Agribusiness. Via dat fonds bestrijken beleggers het gehele proces van akker tot supermarkt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

De impact van het coronavirus