BNP: obligatierente stijgt langzaam

De obligatierente gaat stijgen, maar niet bijzonder snel, aldus Joost van Leenders van BNP Paribas Investment Partners

De obligatierente gaat stijgen, maar niet bijzonder snel. Dat stelt beleggingsspecialist Joost van Leenders van BNP Paribas Investment Partners in de wekelijkse strategie update. De laatste weken steeg de rente aanzienlijk, maar dat was hoofdzakelijk het gevolg van een gewijzigde perceptie van het monetaire beleid: de Fed is optimistischer over de economie, maar beloofde toch de rente tot 2014 laag te houden.

De participatie binnen de Amerikaanse arbeidsmarkt kan verminderen doordat de actieve beroepsbevolking vergrijst en het aantal arbeidsongeschikte personen toeneemt. Naarmate de economie verbetert kan de werkloosheid dus snel dalen. Dat zou betekenen dat de Fed de toekomstige werkloosheid momenteel overschat en de rente misschien toch nog voor 2014 moet optrekken.

Omdat de groei in de VS wellicht vrij zwak zal blijven terwijl de eurozone te maken heeft met een recessie en  moet bezuinigen, verwacht BNP Paribas geen forse stijgingen van de obligatierente. Het gemiddelde niveau van de overheids- en privéschulden is hoog, en dat maakt de economieën gevoelig voor een hogere rente.

Olieprijs
De vermogensbeheerder sloot de onderweging in inflatie gelinkte obligaties omdat de stijging van de olieprijzen, die volgens BNP Paribas geen lang leven beschoren is, zich tegen deze positie keerde. Op de middellange termijn pleiten de inflatieverwachtingen in de eurozone echter nog altijd voor een onderweging in deze categorie.

De aandelenmarkten bleven stijgen: de Dow Jones index was op gegeven moment minder dan 7% verwijderd van zijn historisch hoogtepunt en de Nasdaq bereikte zijn hoogste punt sinds 2000. De Europese en opkomende beurzen slaagden er echter niet in de niveaus van de lente van 2011 te overtreffen.

BNP Paribas nam winst op schuldpapier uit de opkomende landen uitgedrukt in dollar. De vermogensbeheerder verwacht dat protectionistische maatregelen om de instroom van kapitaal af te remmen of de valuta’s te verzwakken de vraag zullen verlagen of misschien zelfs een uitstroom veroorzaken.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

De impact van het coronavirus