BNP: tegenwind voor aandelen

Er komt tegenwind voor aandelen, onder meer door markttechnische factoren. Dat stelt BNP Paribas Investment Partners.

Er komt tegenwind voor aandelen, onder meer door markttechnische factoren. Dat stelt beleggingsspecialist Joost van Leenders van BNP Paribas Investment Partners in de wekelijkse strategie update. De laatste dagen deden risicovolle activa het minder goed. Vanaf het dieptepunt in oktober vorig jaar tot de piek dit jaar steeg de Amerikaanse S&P500 met 25%, wat de kans op een terugslag vergroot. Het aantal aandelen dat de index omhoogduwt is afgenomen.

Voor BNP Paribas voldoende signalen om over te stappen naar een onderweging in aandelen. Binnen aandelen blijft de vermogensbeheerder overwogen in de opkomende markten vergeleken met de ontwikkelde markten en overwogen in Europa vergeleken met de VS.

Ademruimte
De Amerikaanse indicatoren blijven wijzen op een lichte groei, maar tonen niet langer de positieve verrassingen van de laatste maanden. De ISM-index van de verwerkende industrie daalde onverwacht, maar wijst nog wel op groei in de sector en dus in de volledige economie. De ISM-index van de niet-verwerkende industrie bleef stijgen, maar de wervingsintenties namen af. De privébestedingen bleven wederom gelijk, wat op een vertraagde groei kan wijzen.

De inkomensramingen voor 2011 werden naar boven bijgesteld, wat wellicht de consument meer ademruimte geeft. De commerciële en industriële leningen groeien met meer dan 12% jaar op jaar, wat kan resulteren in meer investeringen en uiteindelijk een sterkere groei van de werkgelegenheid. In de eurozone daalden de inkoopmanagersindices en steeg de werkloosheid naar 10,7%. De detailhandelsverkoop die vier maanden op rij was gedaald, steeg onverwacht. BNP Paribas denkt echter niet dat dit het begin is van een langdurig stijgende trend.

De Chinese overheid verraste door haar doelstellingen voor de bbp-groei van de volgende jaren te verlagen naar 7,5%. Dat zal niet zo veel verschil maken met 8%, denkt BNP Paribas. Het psychologische effect kan echter aanzienlijk zijn: het kan worden gezien als een erkenning dat de economie vertraagt en de monetaire versoepeling naar een lagere versnelling schakelen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

De impact van het coronavirus