Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo.

Sassen van Elsloo verzorgt tevens presentaties over allerlei financiële onderwerpen. Klik hier voor meer informatie.

De eurocrisis is bedwongen

De eurocrisis en alle andere Europese problemen liggen achter ons. En dat allemaal door het kordate optreden van de politiek.

De zon schijnt, de vogeltjes zingen en de eurocrisis is volledig bedwongen. De ultraconservatieve rotsvaste Europese Centrale Bank (ECB) heeft met een paar LTRO-ingrepen alle banken in een klap weer gezond gemaakt. Deze banken staan nu weer te popelen om geld aan Jan en alleman te lenen.

Niet alleen de huisprijsdalingen in Nederland liggen achter ons, maar ook bij de PIIGS (Portugal, Italië, Ierland, Griekenland en Spanje):

  • huizen gaan dadelijk als hete broodjes tegen steeds hogere prijzen van de hand
  • de halfafgebouwde golfressorts in Spanje worden weer afgebouwd
  • lege winkelcentra zullen binnen no-time volledig verhuurd zijn
  • iedereen die zijn baan is kwijtgeraakt krijgt binnenkort weer een baan, waar een lease auto, iPhone, iPad en gratis massage weer als secundaire arbeidsvoorwaarden gaan gelden
  • de Jack-Russells en Chihuahua-hondjes kunnen weer allemaal een Burberry-jasjes aan terwijl ze in een Louis Vuitton-hondentas worden vervoerd voor een nieuwe coiffure naar de PC Hooftstraat

Kordaat optreden politiek
Dankzij het kordate optreden van de politiek en de samenwerking die het aanging met de ECB hebben we allemaal weer een toekomst. Er zijn natuurlijk altijd politici die dwarsliggen maar die worden handig opzij gezet. Presidentskandidaat Hollande in Frankrijk heeft lastige ideeën dus hebben onze Europese leiders afgesproken om hem niet te ontvangen en zoveel mogelijk te boycotten. Dat zal hem leren!

En ijzeren vrouw Merkel gaat op campagne met Sarkozy om zijn herverkiezing veilig te stellen. Zelfs in de Elzas staan ze te juichen om deze samenwerking. Dus dat Hollande nu voor ligt in de peilingen is alleen maar tijdelijk.

Hard ingrijpen
In sommige gevallen moesten onze politieke leiders harder ingrijpen. Zo was het nodig om in Griekenland een premier opzij te schuiven omdat hij het volk wilde laten stemmen over de euro. Tja, dit soort personen verdienen het natuurlijk niet om een premier te zijn en door het kordate optreden van de Europese politiek zit er inmiddels een regering met een stabiliteit die zijn weerga niet kent en zijn er plannen om een financiële der Kommissar naar het land te sturen.

In Italië was er iets soortgelijks aan de hand en hebben onze leiders gelukkig de zittende premier op bunga-bunga-sabbatical gestuurd en een eigen kandidaat naar voren geschoven die, zonder lastige verkiezingen, Italië naar nieuwe hoogten zal leiden. Alles staat weer op de rails. De maffia bestaat niet meer want niemand heeft een lening van ze nodig, iedereen betaald belasting, en iedere werknemer wil maar al te graag langer doorwerken vooraleer met pensioen te gaan.

Geef het een paar maanden en Griekenland en Italië zullen gewoon kopieën zijn van Duitsland.

Europese Unie weet alles het beste
Om extra stabiliteit te waarborgen hebben de Europese leiders tevens besloten om Van Rompuy weer als president van de Europese Unie (EU)aan te stellen. Deze zeer capabele man is gelukkig nog nooit democratisch gekozen, niet als premier van België noch als EU-president, dus onbesmet vlees.

Hiermee kunnen Van Rompuy en Europese Commissie-voorman Barroso hun goede werk voortzetten met one-size-fits-all en/of on-rule-fixes-all ingrepen. Zo hebben ze laatst met een nieuwe regel de ongelijkheid van vrouwen in de arbeidsmarkt opgelost door een 40%-quota vast te stellen; 40% van de directeuren moet vrouw zijn. Gewoon een top-beslissing en ik hoop dat ze binnenkort de burqa en hoofddoek ook verbieden zodat onderdrukking van vrouwen dan al helemaal niet meer kan bestaan.

Het is allemaal zo simpel eigenlijk.

Dwarsliggers
Dan zijn er wel nog wat banken en investeerders die wat moeilijk lopen te doen over een kleine schuldsanering in Griekenland. Maar die worden door onze leiders in de tang genomen zodat ze vrijwillig akkoord gaan. Diegene die dat niet doen, worden door achteraf de contractregels te veranderen alsnog overtuigd om akkoord te gaan.

Dat er dan van die zeurpieten zijn die stellen dat deze verandering van contractregels achteraf de hele schuldenmarkt in rep en roer kan brengen is bijzaak. Geef ze wat aluminium zodat ze hoedjes kunnen maken en daar is de kous me af. Als dat niet werkt dan kan de EU altijd nog met een wet komen tegen zeurpieten en zwartkijkers.

Hoe dan ook, de EU/EC/EMU gaat helemaal goed komen. Helemaal tip-top in orde.

Prozac sterker dan Noorse kronen
Het verhaal is duidelijk dus ik zal het hierbij laten, temeer omdat mijn Prozac-pilletjes op zijn en ik naar de apotheek moet gaan voordat alles weer zwart voor mijn ogen wordt. Negeer die rally in Noorse kronen, dat land heeft veel te veel pensioenreserves, oliereserves, en andere enge bezittingen. Ze zouden een voorbeeld aan onze EU moeten nemen, dan komt alles pas echt goed.

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

IEXFonds 40