'Wall of worry' wordt minder groot

De zorgen die in 2011 de markt beheersten zijn niet weg, maar het lijkt minder zorgelijk, stelt Legg Mason.

Een gezegde op de beursvloer is dat een sterke aandelenmarkt altijd een ‘wall of worry’ beklimt. Maar Legg Mason Global Asset Management ziet in de optimistische start van 2012 dat deze muur voor beleggers niet zo hoog lijkt. De zorgen die in 2011 de markt beheersten zijn niet weg, de tsunami in Japan, de eurocrisis en de downgrade van de staatschuld in de VS zijn nog niet vergeten. Maar het lijkt minder zorgelijk, optimisme krijgt de overhand.

Het Amerikaanse bbp heeft de afgelopen tien kwartalen groei vertoond en wordt sinds maart vorig jaar elk kwartaal beter. De weg voor ons kan hobbelig zijn, maar beleggers die vertrouwen hebben dat het beste nog komt, doen er volgens Legg Mason Asset Management goed aan om fondsen te zoeken die kunnen profiteren van een herstel van de Amerikaanse economie.

Legg Mason ziet diverse tekenen, die het optimisme rechtvaardigen:

  • De schuldafbouw neemt af, kredieten voor zowel consumenten als bedrijven zijn het afgelopen jaar gegroeid.
  • Productie leeft op, productie draait op de hoogste capaciteit in vier jaar. De Amerikaanse auto-industrie produceert 17% meer dan een jaar geleden.
  • Betere banencijfers, de aanvragen voor een werkloosheidsuitkering dalen en banengroei versnelt.
  • Opleving van de energiesector, de olieproductie in de VS is voor het eerst in vier decennia met meer dan 10% gegroeid.
  • Huizenmarkt vertoont teken van leven, er lijkt wat beweging te komen in de huizenmarkt. Optimisme onder huizenbouwers groeit.

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Duurzaam beleggen