Opmars synthetische ETF

De synthetische ETF maakt een opleving door, na maandenlange uitstroom vanwege discussie over tegenpartijrisico.

De synthetische (of swap based) ETF heeft een opleving in januari achter de rug, na maandenlange uitstroom vanwege de discussie over tegenpartijrisico, schrijft Citywire. Het afgelopen halfjaar was er een netto uitstroom in deze beleggingscategorie, maar in januari kwam de instroom uit op 1,8 miljard dollar, blijkt uit een rapport van BlackRock. Januari is normaalgesproken meestal een mindere maand.

Dat de synthetische ETFs weer in genade zijn aangenomen kan onderdeel zijn van een bredere trend richting passief beleggen. Zorgen over de Europese economie en het langdurende beleid in de VS om de rente laag te houden jaagt de exchage traded products-industrie aan. Verder lijkt het ook erop dat beleggers zich comfortabeler beginnen te voelen bij derivaten.

ETFs openen ook markten en regio’s waar anders moeilijk te investeren valt, of die minder liquide zijn, zonder al te veel afwijking in de tracking. Maar niet iedereen is onverdeeld positief over deze wijze van beleggen.

De discussie de afgelopen maanden ging met name over het tegenpartijrisico bij ETF. iShares belegt vooral in indices op een fysieke manier. Het synthetische product dat zij aanbieden probeert het tegenpartijrisico te reduceren door meerdere partijen erin te betrekken. Diverse investeerders of vermogensbeheerders geven nog altijd de voorkeur aan deze fysieke benadering, hoewel daarbij de tracking error hoger is dan bij synthetische ETFs.

Adrian Shandley (Premier Wealth Management) wil zijn cliënten niet blootstellen aan het onbekende risico dat gepaard gaat met de swap based ETFs. Daarvoor neemt hij voor lief dat er een grotere afwijking in de tracking kan bestaan. Ben Seager-Scott (analist bij Bestinvest) adviseert alleen synthetische producten bij kleine of minder liquide markten. Verder geeft hij ook de voorkeur aan fysieke trackers.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

De impact van het coronavirus