Merkel & Sarkozy: aftellen tot 3/11

Europa's leiders Merkel en Sarkozy geven zichzelf drie weken om met een plan voor Europa te komen

Bundeskanslerin Angela Merkel en de Frane president Nicolas Sarkozy zijn eruit. Ze geven zichzelf drie weken om een plan te verzinnen om banken te herkapitaliseren, Griekenland op het juiste pad te zetten en de Europese economische leiderschapscrisis op te lossen. Bloomberg citeert de Franse president die gisteren met de Duitse bondskanselier bijeenkwam. Volgens Merkel zullen de Europese leiders alles doen om te zorgen dat banken over voldoende kapitaal beschikken. Het plan zal 3 november worden gepresenteerd.

De twee benadrukten hun intentie Griekenland binnen de eurozone te houden, maar laten het leiden van de te nemen stappen aan de ‘troika’ over. “De beslissing om een munteenheid in te voeren was baanbrekend, en daarom zullen we die met alle mogelijke middelen verdedigen,” aldus Merkel. Sarkozy herhaalde meerdere malen dat de twee leiders het ‘overal’ over eens waren. 

De focus op Europese banken en de zoektocht naar een ‘duurzame’ oplossing voor Griekenland laten een bereidheid zien de schuld te herstructureren. Volgens Merkel zal het rapport van het IMF, de Europese Unie en de ECB dat later deze maand uitkomt, helpen om de volgende stap te bepalen die Griekenland in de eurozone moet houden.

De Griekse staatsschuld zal in 2012 groeien tot 172,7% van het bbp en beleggers in tienjarig Grieks staatspapier vragen een premie van 21,5% ten opzichte van de Duitse benchmark. De euro verloor bijna 7% ten opzichte van de dollar sinds begin december vanwege het risico van een Europese financiële crisis. Europese banken hebben 200 miljard euro aan kapitaal nodig, zei het hoofd van de Europese afdeling van het IMF, Antonio Borges, vorige week. Andere landen binnen de eurozone maken zich op voor de consequenties van een Grieks default.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

De impact van het coronavirus