BNP Paribas IP kiest Europese aandelen

Europese aandelen favoriet bij BNP Paribas Investment Partners door betere groeiverwachtingen van Europa ten opzichte van de VS en minder Europese staatsschuldcrisis.

BNP Paribas Investment Partners blijft positief op aandelen. Volgens Joost van Leenders , beleggingsspecialist - allocatie & strategie bij BNP,  is de groeiverwachting van Europa ten opzichte van de VS verbeterd.

Bovendien denkt BNP Paribas dat de aandacht nu is gevestigd op Japan en Amerika.  Voornaamste reden hiervoor is de neerwaarts bijgestelde rating van Japans  staatspapier; de VS is mogelijk hetzelfde lot toegedaan. De Europese staatsschuldcrisis verschoof naar de achtergrond na geslaagde veilingen van Zuid-Europees schuldpapier.

Dit werkt in het voordeel van Europese aandelen.  Ruim genomen is de situatie in de eurozone volgens Van Leenders niet slechter dan elders.  De rente op Portugees schuldpapier blijft echter ‘onrustwekkend hoog’.

Tegenwind

Aandelen krijgen tegenwind van stijgende inflatie, verwachte renteverhogingen en een mogelijke stijging van de olieprijzen. Dit heeft betrekking op de situatie in Egypte en Tunesië. Als de onrust  groeit, kunnen de markten rekenen op klappen. BNP Paribas Investment Partners acht dit scenario echter onwaarschijnlijk. 

De flitsschatting van de inflatie in eurozone kwam met 2,4% boven het streefcijfer van twee procent, wat de kans op renteverhogingen vergroot. Obligatiemarkten hebben de rente op twee jaar opgetrokken. De index van het economisch sentiment blijft wijzen op een groei van meer dan 3%.

Deze groei zal volgens Van Leenders niet worden behaald:  ‘’Richtcijfers voor het terugdringen van de tekorten zullen misschien niet worden behaald zonder nog meer bezuinigingsmaatregelen door te voeren. Ontgoochelingen kunnen op hun beurt resulteren in een nieuwe ronde van volatiliteit in de obligatiemarkten.’’

De portefeuille

De aandelenportefeuille van de bank is overwogen in Europa, Japan en de opkomende markten en onderwogen voor de VS.  BNP Paribas heeft de sterk onderwogen positie voor inflatiegelinkte obligaties afgebouwd.

"Wij blijven van mening dat de markt te inschikkelijk is wat de inflatie betreft, maar door de stijgingen van de olieprijzen en van de feitelijke inflatie begon deze trade stilaan tegen ons te werken.’’ BNP Paribas Investment Partners is nu onderwogen in de staatsobligaties. 

En omdat Europese aandelen momenteel beter gewaardeerd zijn dan Europees vastgoed, verkocht BNP ook het Europese vastgoed. Een onderweging voor Europa, een overweging voor Azië en een neutrale positie in de VS resulteren samen in een neutrale positie voor wereldwijd vastgoed.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Assetallocatie