Beste fondsaanbieder 2010: Blackrock

Leen Meijaard van Blackrock legt uit waarom het fondsenhuis de Lipper Award voor overall beste aanbieder kreeg uitgereikt.

Sinds de inlijving van Barclays Global Investors is het al de grootste vermogensbeheerder van de wereld, maar Blackrock gaat er in deze editie van de Lipper Fund Awards ook nog eens vandoor met drie Beste Fonds-titels èn de prijs voor overall beste fondsenhuis. Geen slechte oogst, vindt ook Leen Meijaard, managing director bij Blackrock.

“We zien zelf natuurlijk ook dat het goed gaat, maar ik vind het erg leuk dat dat ook uit onafhankelijke analyses blijkt. We kijken intern scherp naar hoe we het doen ten opzichte van de markt. We houden continu bij hoeveel fondsen er in het eerste kwartiel van hun fondscategorie zitten en dat percentage zien we al een poosje gestaag oplopen.”

Opvallend aan de hoge score van Blackrock is het feit dat daar geen eensluidende beleggingsvisie aan ten grondslag ligt. Het is dus niet zo dat de stijl van het huis op dit moment toevallig in de mode is. Meijaard: “ieder fonds wordt door een eigen beleggingsteam gerund en dat team mag zelf zijn visie bepalen. Die visie is steeds verschillend. De teams variëren in grootte, van vijftien tot twintig man voor de grote categorieën tot tien of minder voor de kleinere aandachtsgebieden, maar ze mogen altijd zelf hun beleid bepalen.

Blackrock

Leen Meijaard

Managing Director: Leen Meijaard

“Beleggers zijn gebaat bij een grote vermogensbeheerder. Er zijn natuurlijk goede nichemanagers, maar bij een breed productaanbod ben je gebaat bij een grote beheerder”

Conference call

De filosofie is dat ieder product een eigen beleggingsproces moet hebben. Dat betekent dat het belegd vermogen per team niet te groot moet worden, omdat ze dan niet meer kunnen bewegen.” Er wordt wel het nodige samengewerkt, maar dat blijft beperkt tot een dagelijkse conference call waar alle beleggingsteams uit de hele wereld aan meedoen. “Ieder team geeft dan in één minuut aan wat hun is opgevallen die dag of wat ze denken over hun markt. Als beheerder kom je iedere dag uit zo’n call met één of twee nieuwe ideeën, zelfs als je in een heel ander vakgebied actief bent.”

Bij een groot bedrijf als Blackrock is synergie geen verboden woord natuurlijk, maar de schaalgrootte wordt vooral benut op specifeke aandachtsgebieden als risk management, research en het handelen op de markt. “Schaal is belangrijk”, zegt Leen Meijaard. “Beleggers zijn gebaat bij een grote vermogensbeheerder. Er zijn natuurlijk hele goede nichemanagers, maar bij een breed productaanbod ben je gebaat bij een grote beheerder. Wij zijn bijvoorbeeld heel groot in risk management. Er wordt in totaal 8 biljoen beheerd op onze systemen. Ons eigen vermogen, maar we doen bijvoorbeeld ook het risicomanagement van grote pensioenfondsen.

Ieder beleggingsteam heeft een keer in de week een uitgebreide sessie met de risk management-groep. Dan wordt de hele portefeuille doorgelicht: waarom zit dit in de portefeuille, hoe groot is de exposure in welke markt? Is die exposure te groot? Op dat gebied liggen we mijlen voor op de concurrentie.” In een tijdsbestek van vier jaar is Blackrock een dominante partij geworden in het vermogensbeheer. Van oorsprong is het een huis dat zich specialiseerde in obligaties, maar na de overname van de vermogensbeheertak van Merrill Lynch in 2006 heeft Blackrock ook een flink marktaandeel in de aandelenmarkt te verdedigen.

ETF's groeien snel

Sinds 2009 is daar ook nog eens de overname van Barclays Global Capital bijgekomen, dat in de vorm van iShares een wereldspeler op het gebied van ETF’s en trackers in huis heeft. “Geen enkele vermogensbeheerder heeft zo’n grote range van producten”, zegt Meijaard trots. “Je kunt bij ons actief beleggen en passief beleggen, in het hele scala: van obligaties tot aandelen, vastgoed en commodities. Er is gewoon ontzettend veel aanbod. Ik ben blij dat we Barclays Global Investors (BGI) erbij hebben. De ETF-business groeit heel snel. We waren niet echt actief in dat deel van de markt, terwijl het wel de snelst groeiende sector in het vermogensbeheer is.”


De Redactie van IEX Profs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. Om te reageren op dit artikel, klik hier.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    De impact van het coronavirus