De IEX Beleggersdesk bestaat uit een fundamentele en technische beursexperts die ieder voor zich jarenlange ervaring hebben op de financiële markten. De beleggersdesk speurt de hele wereld af op zoek naar beleggingskansen en volgt meer dan 600 nationale en internationale aandelen.

Bekijk team fundamentele analyse en bekijk team technische analyse.

"Niet dip abnormaal, maar het jaar ervoor"

Volgens Nico Inberg is de correctie op de beurzen technisch van aard, de gestage stijging van de koersen was niet houdbaar.

De correctie die zich aftekent op de wereldwijde beurzen is technisch van aard, want fundamenteel is het beeld niet significant verslechterd, zegt Nico Inberg donderdag tijdens een beleggersdebat. 

"Niet de daling is abnormaal, maar het jaar ervoor was abnormaal", stelt Inberg, hoofd van de IEX Beleggersdesk, in een door Lynx georganiseerd online debat met Tycho Schaaf, beleggingsexpert van de internetbroker. 

Risico afkappen

Afgelopen jaar kenmerkte zich door uitzonderlijk lage volatiliteit, terwijl de koersen in een stijgende lijn bewogen. Een situatie die niet eindeloos kan voort duren, aldus Inberg. De correctie van de afgelopen weken is volgens hem dan ook technisch van aard. 

Geleidelijk stijgende koersen zijn voor handelaren minder, maar andere marktpartijen raken eraan gewend en leunen achterover. "En dan krijg je dit, je ziet partijen die moeten hakken", wijst Inberg op de plotse bijstelling van risicoaannames. Ook computergestuurde handel op basis van algoritmes speelde deze week ook een rol in de dalingen, zo vermoedt hij. 

Lange termijn

Voor de langetermijnbelegger is het echter een kans, vervolgt de IEX-analist. "Het was behoorlijk aan de prijs. Nu zie je een situatie waarin mooie, degelijke aandelen toch even wat goedkoper zijn. Beleggers met een horizon van 10-15 jaar, die kunnen mooie zaken doen."

Als analist identificeert Inberg enkele van deze aantrekkelijk geprijsde aandelen. Zo wijst hij op Nokia als bedrijf dat zichzelf de laatste jaren heeft heruitgevonden. De analist verwacht dat de Finse producent van telecomapparatuur zal meeliften op investeringen in 5G-netwerken wereldwijd. 

Hedge tegen onrust

Het in Amsterdam genoteerde bedrijf dat direct profijt heeft van de opleving van de volatiliteit op de beurzen is FlowTraders, vervolgt Inberg. Hij tipte dit aandeel eerder als ‘hedge’ tegen onrust op de beurs. En afgelopen week was het inderdaad een van de weinige bedrijven waarvan de koers steeg. 

Hij wijst erop dat Flow goede zaken deed rond de Brexit, toen de uitkomst van het Britse referendum om de Europese Unie te verlaten de markten verraste. "En nu hebben we weer zoiets. En misschien houdt het wel langer aan."

Tip bevestigd

Vrijdag voorbeurs kwam Flow met kwartaal- en jaarcijfers. Het handelshuis maakte niet alleen bekend dat de dalende trend in de handelsinkomsten in het vierde kwartaal is omgebogen, maar ook dat het in de eerste maanden van het huidige jaar afstevent op een recordkwartaal.

De koers klom vrijdagmorgen meer dan 15% naar €27,50. Eind januari noteerde het aandeel nog onder de €20.  

Zie hier alle adviezen van de IEX Beleggersdesk 

De IEX Beleggersdesk bestaat uit een fundamentele en technische beursexperts die ieder voor zich jarenlange ervaring hebben op de financiële markten. De beleggersdesk speurt de hele wereld af op zoek naar beleggingskansen en volgt meer dan 600 nationale en internationale aandelen. Bekijk team fundamentele analyse en bekijk team technische analyse.

Lees meer

    Dutch Investment Influential 2018