Scheurtjes op de crowdfundmarkt

Er werd meer geïnvesteerd in crowdfunding in 2016, maar er zijn ook meer scheurtjes in het vertrouwen van beleggers.

Volgens adviesbureau Douw & Koren werd er in 2016 in Nederland 170 miljoen euro opgehaald via crowdfunding, 33% meer in vergelijking met 2015. Er werden 4.827 projecten succesvol gefinancierd.

Daarbij liepen beleggers het meest warm voor het financieren van ondernemingen, gevolgd door creatieve en maatschappelijke projecten. Hoewel de markt nog steeds groeide, kwamen er afgelopen jaar voor het eerst wel scheurtjes in het vertrouwen van beleggers, zo constateerde het adviesbureau.

Er waren projecten die faalden, waardoor investeerders hun voorgestelde beloning niet kregen. De projecten kwamen in een zogenoemde default terecht: de ondernemers konden de leningen niet meer afbetalen.

Beleggers onderschatten risico's

Daarmee werden beleggers voor het eerst met de neus op de feiten gedrukt: ook crowdfundingprojecten kunnen net als andere beleggingen falen. De vraag is of crowdfundingbeleggers dat wel voldoende hebben beseft in 2016.

Volgens de Autoriteit Financiële Markten onderschatten investeerders de risico's van crowdfunding. Investeerders schatten de kans dat een project mislukt in op minder dan 2,5%, hetgeen op basis van de huidige kennis volgens de AFM geen realistische inschatting is.

Als gevolg veranderde in 2016 de berichtgeving over crowdfunding, zo zag Douw & Koren. "De berichtgeving was eerder gericht op de grootste successen (‘wie haalde het meest op dit jaar?’ en ‘wie het snelst?’), maar verschoof afgelopen jaar naar mislukkingen (‘wat is het grootste project dat failliet is gegaan’?) en werden kritische voorlopige conclusies getrokken over de risico’s bij crowdfunding," aldus het adviesbureau.

Vertrouwen op de tocht

Volgens Douw & Koren is er sprake van een cyclus van uitersten: "Daar waar in de hypefase van crowdfunding de overtrokken verwachtingen niet te temperen waren, lijkt berichtgeving nu regelmatig door te slaan naar de andere kant."

Dat maakt de crowdfundingmarkt op dit moment kwetsbaar, zo stelt het adviesbureau. Het vertrouwen van beleggers in crowdfunding staat op de tocht en een manier om dit vertrouwen terug te winnen is door meer inzicht te geven in wat er zich onder de motorkap bij platforms speelt.

Steeds meer platforms doen dat ook volgens Douw & Koren: de prestaties van platforms, inclusief betalingsachterstanden en afboekingen, worden transparanter. “En dat is uniek in de financiële sector.” Er zijn evenwel nog veel meer vlakken waarop verbetering mogelijk is: hoe selecteren platforms hun projecten nou precies en op welke manier worden risico’s ingeschat? Staan er partijen garant en waar kunnen beleggers aanspraak op maken als een platform failliet gaat?

Passende regels

“Zo zijn er veel meer onderdelen van hun operatie […] waarin crowdfundingplatforms openlijk kwetsbaar kunnen (en moeten) zijn om verder te kunnen komen.” Volgens Douw & Koren moeten de overheid en toezichthouders ontdekken welke regels een bijdrage kunnen leveren aan het reguleren van de nieuwe markt. Er moet in ieder geval vooral niet te vlug worden gegrepen naar bestaande regels.

“Deze passen niet bij de vernieuwing waar crowdfunding voor staat,” aldus het adviesbureau. Maar de huidige ontwikkelingen op de crowdfundingmarkt vragen ook van de crowdfunders zelf een bepaalde kwetsbaarheid.

Zij moeten onder ogen zien dat een project ook in default kan raken en moeten zodoende dat risico zelf dragen. Douw & Koren ziet hier al een ontwikkeling dat mensen doorgaans met relatief kleine bedragen investeren en deze investeringen bovendien spreiden over meerdere projecten.

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

IEXFonds 40