Japan waarschuwt voor leegloop Londen

Japanse ministerie van financiën waarschuwt dat Brexit kan leiden tot vertrek van veel bedrijven

Het Japanse ministerie van financiën heeft dit weekend tijdens de G20 in het Chinese Hangzhou Groot-Brittannië gewaarschuwd dat een Brexit in het ernstige geval kan leiden tot het vertrek van veel Japanse financiële instituten en farmaciebedrijven. Dat meldt persbureau Reuters.

In een 15 pagina’s tellend rapport worden tal van zorgen genoemd. Zo is Japan bang dat banken niet meer vrij mogen handelen binnen de EU; er wordt gevreesd voor een tekort aan arbeidskrachten; nieuwe tariefmuren; en het verlies van Londens status als centrale afwikkelingspunt voor de eurohandel. 

Het ministerie stelt verder dat vele Japanse financials en andere bedrijven zoals Nissan Motors hun hoofkantoor hebben in Groot-Brittannië.  De helft van de Japanse buitenlandse investeringen in Europa gaan richting Groot-Brittannië. In totaal zijn die investeringen goed voor 440.000 banen.

Specifiek in het geval van farmaceutische bedrijven wordt ervoor gewaarschuwd dat Londen bij een vertrek van de European Medicines Agency veel van zijn aantrekkingskracht verliest.

Britten blij met de kritiek

Een Britse hoge ambtenaar liet Reuters in een reactie weten blij te zijn met het rapport. ‘Dit soort informatie helpt ons bij de onderhandelingen met de EU.’ De Britse premier Theresa May kondigde zondag aan dat zij deze week met een plan komt hoe de Britten hun exit uit de EU vorm willen geven. Ze herhaalde tegelijkertijd dat de Brexit zelf niet ter discussie staat. ‘Er komt geen nieuw referendum.’

Het Japanse ministerie van financiën stelt tenslotte dat Japan ervan uitgaat dat de EU en Groot-Brittannië er uiteindelijk in zullen slagen veel van de zorgen weg te nemen, zodat een leegloop voorkomen kan worden.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Assetallocatie