Obligatie-ETF in trek

Beleggers wijken uit naar obligatie-ETF’s doordat de liquiditeit op de obligatiemarkt opdroogt, meldt Bloomberg woensdag.

Volgens BlackRock is er dit jaar in de periode tot 25 mei al 60 miljard dollar gestroomd in obligatie-ETF’s. Daarmee is 2016 hard op weg om het recordjaar 2015 uit de boeken te schrappen, toen jaar er 93,5 miljard dollar in obligatie-ETF’s stroomde. Het totaal wereldwijd belegde vermogen in vastrentende ETF’s is 576 miljard dollar.

Onder andere het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft gewaarschuwd dat sinds de financiële crisis de liquiditeit sterk is gedaald op de obligatiemarkten. Ondanks dat sinds 2007 meer bedrijfsobligaties uitgegeven dan ooit is gemeten naar de totale handel en de gemiddelde omvang van transacties de liquiditeit op de secondaire markt verschraald.

Steeds vaker komt het voor dat één entiteit een emissie spreidt over verschillende coupons, callstructuren en looptijden, wat fragmentering van de markt in de hand werkt. Ook houden banken vanwege de strengere buffereisen kapitaal vast, in plaats van dat ze voor eigen rekening handelen op de secondaire markt.

Handelsvolumes

Als de liquiditeit van de OTC-obligatiemarkt onder druk staat, stijgen de handelsvolumes van obligatie-ETF’s, blijkt uit onderzoek van ETF-aanbieder iShares. Beleggers wenden zich dus tot obligatie-ETF’s als extra bron van liquiditeit om uit te tappen.

De handelsvolumes op de secundaire markt maken maar een fractie uit van het totale volume van de transacties van marketmakers. Extra liquiditeit wordt bewerkstelligd als op de primaire markt zogeheten Authorised Participants ETF-aandelen creëren of aflossen door de ETF-aanbieder contanten of effecten aan te bieden in ruil voor een mandje met effecten uit de index.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Impact beleggen