Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken.

Arend Jan is van alle markten thuis en blogt (over) alles wat los en vast zit. Gebeurt er iets? Dan heeft Arend Jan dat als eerste en als hij het niet als eerste heeft, is het niet gebeurd :-) Als senior content manager is hij ook onzichtbaar aan het werk achter de IEX-schermen.

Pardon, let niet op ECB?!

"Beleggers kijken te veel naar ECB en te weinig naar bedrijven zelf." Hoor wie klopt daar kinderen?

 

Klik zeker even door, de disscussie loopt door, meer mensen bemoeien zich er mee en zo langzamerhand vliegt het alle kanten uit. Dit is echter wat mij betreft de essentie:

 

 

 

Wie mijn stukjes hier een beetje volgt op IEX, weet dat ik vooral obligaties en rentes vindt bubbelen. Veel meer dan aandelen. Zeg maar Party like it's 1999, maar dan andersom. Hier vindt u het hele interview van FD met de ex-DNB-bestuurder. Ik pik er een paar alineaatjes uit:

Het is investeerders, zegt Hoogduin, te gemakkelijk gemaakt om geld te verdienen: ‘En dat heeft steeds meer gevolgen voor de structuur van je economie. Fondsmanagers maken snel de keuze voor het relatief makkelijke indexbeleggen. Bij de Nederlandse pensioenfondsen zijn nauwelijks nog mensen bezig met het beoordelen van bedrijven.

De vraag of het aantrekkelijk kan zijn om in een bedrijf te beleggen, wordt niet meer gesteld. Bovendien wordt het door de verscherpte eisen om kapitaal aan te houden onaantrekkelijk gemaakt om illiquide te beleggen. Obligaties zijn veel eenvoudiger liquide te maken.’

Het beleid van de ECB met opkoopprogramma’s voor verschillende soorten financiële waardepapieren leidt er volgens Hoogduin toe dat fondsmanagers zich gaan afvragen wat de volgende stap van het opkoopprogramma van de ECB zal zijn.

‘Men probeert zo goed mogelijk in te spelen op wat de volgende stap van de ECB zal zijn, in plaats van te beoordelen hoe bijvoorbeeld Philips het doet. Zo’n onderzoek naar de gang van zaken in een bedrijf kost, als je het goed uitvoert, ook geld.

De banken, beleggingsfondsen, pensioenfondsen en verzekeraars zijn pervers aan het bankieren. Die goedkope liquiditeit creëert zeepbellen en houdt onrendabele bedrijven in leven, wat de groeipotentie van de economie weer drukt. Het remt het proces van vernieuwing af.'

Beste meneer Hoogduin,

  • Het is maar goed dat fondsmanagers hun tijd niet verspillen aan stockpicken, want ze kunnen het niet. De trackrecords bewijzen het. Gewoon de brede markt kopen - en dus niet proberen slimmer te zijn dan de rest - is veel verstandiger en goedkoper
  • In 2008 vielen gerenommeerde beleggingsfondsen en hedge funds om, omdat ze niet meer uit hun illiquide aandelen kwamen. Dus of dat nou handig is?
  • Hebt u wel eens van Don't fight the Fed of the ECB gehoord? Verstandig van beleggers om goed op centrale banken te letten, want het is al sinds eind 2008 ofzo bijzonder duur om daar tegenin te beleggen
  • Met die laatste alinea vrees ik alleen met grote vreze met u mee

Kortom, wij beleggertjes schuiven om 14:30 uur weer gezellig aan voor weer zo'n ouwerwetsch ECB-rentebesluit, waarin we vooral letten op waar de punten, komma's en interpuncties precies staan. Eens wordt het wel weer anders. Oh ja en is het achterblijvende Philips wellicht een idee voor 2015?

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

    De impact van het coronavirus