Noodkreet Bundesbank

De Bundesbank waarschuwt dat bedrijfsobligaties te duur worden en een bedreiging vormen voor de financiële stabiliteit.

De Bundesbank, de centrale bank van Duitsland, waarschuwt dat bedrijfsobligaties te duur worden en dit een bedreiging vormt voor de financiële stabiliteit van het land, schrijft de Financial Times. De ECB overweegt het opkopen van bedrijfsobligaties om de dreiging van deflatie af te wenden, maar de president van de Bundesbank is een fervent tegenstander daarvan. 

Door de jacht naar rendement dreigen delen van de markt overdreven geprijsd te worden. Dit speelt met name bij bedrijfsobligaties en gestructureerde kredieten, vindt de Duitse centrale bank.

De Bundesbank is met name bezorgd over de prijsvorming bij junk bonds, de rendementen liggen daar ver beneden het historische gemiddelde. Daarnaast tast de lage rente de winstgevendheid van de banken aan. De rentepercentages bij Duitse banken zitten al rond de nul procent, maar de centrale bank verwacht niet dat banken overgaan tot het invoeren van een negatieve rente op spaargeld.

De ECB kijkt naar de mogelijkheid om ook bedrijfsobligaties of staatspapier op te gaan kopen, om zo de groei te stimuleren. Analisten verwachten een dergelijke uitbreiding van het opkoopprogramma in december, of begin volgend jaar. Anderzijds ziet de ECB ook het gevaar dat een opkoopprogramma meer effect heeft op de prijzen in de markt, dan op de economie zelf.

De Bundesbank ziet ook een risico in de vastgoedprijzen in enkele grote steden. Vastgoed is daar tot 25% overgewaardeerd en dat leidt tot risico’s voor het Duitse bankensysteem, schrijft de krant. Mogelijk dat er beleid komt om hypotheken met een hoge financiering ten opzichte van de onderliggende waarde te verbieden.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

De impact van het coronavirus