Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik relativeren, tegenwicht bieden en zo mogelijk de andere kant van de medaille laten zien."

Joe Sixtak en z'n eurohedge

Hedgen van valuta scheelt dit jaar zomaar 10% rendement. Maar is het daarom ook een slim plan? Dat valt te bezien.

Het was een klein nieuwsberichtje op IEX Profs: "Dollarhedge in trek". Volgens de bron, Bloomberg News, zijn Amerikaanse indexbeleggers bevreesd dat de euro verder in koers wegzakt ten opzichte van de dollar. Daarom wint de hedge ETF steeds meer aan populariteit.

De hedge ETF dekt het valutarisico van de onderliggende waarde af naar de gewenste valuta. Amerikanen die in Europese aandelen beleggen zonder het valutarisico af te (laten) dekken, zouden zo veel rendement verloren zien gaan. De hedge ETF lost dat probleem voor hen op. Eigenlijk is het niet de ETF zelf die het valutarisico ondervangt. De ETF volgt speciaal geconstrueerde hedge indices, waarin het valutarisico wordt afgedekt.

Indexuitgevers als MSCI en S&P geven talloze van deze indices uit. In het Bloomberg artikel wordt een voorbeeld gegeven van de WisdomTree Europe Hedged ETF dat dit jaar in dollars een rendement van 3,1% behaalde. De iShares MSCI EMU ETF, genoteerd in dollars, behaalde een rendement van -7,7% over dezelfde periode. Het is duidelijk, majeure veranderingen in valutaverhoudingen kunnen grote gevolgen hebben voor het te behalen rendement.

Helemaal correct is de vergelijking van Bloomberg niet omdat het niet twee dezelfde indices betreft. Ik kijk daarom naar de MSCI EMU index, die er zowel in de afgedekte als niet afgedekte vorm is. De gehedgede EMU index behaalde dit jaar, tot en met 31 oktober, een rendement van 2,1%. Over dezelfde periode behaalde de niet gehedgede EMU index, gemeten in dolars, een rendement van -7,4%. Prima, de Bloomberg cijfers kloppen dus min of meer.

Maar het is ook aardig te weten wat de index in de lokale valuta, in dit geval de euro, heeft gedaan. De EMU index in euro is met 1,9% gestegen. Dat betekent dat het afdekken van de euro nog een kleine extra winst van 0,2% heeft opgeleverd. Dat extra positieve resultaat heeft te maken met de renteverschillen tussen de valuta. Bij een swap van de ene valuta naar de andere valuta, wordt het renteverschil ingeprijsd.

Als de rente in de VS 1% hoger ligt dan in de EU, zou het afdekken van het eurorisico de dollarbelegger 1% extra rendement opleveren. Tegenovergesteld geldt natuurlijk hetzelfde. Eurobeleggers die de Amerikaanse dollar willen afdekken verliezen in dit geval 1%. In de betreffende MSCI EMU hedge index wordt het valutarisico afgedekt door steeds de 1-maands futures te kopen en door te rollen. Het verschil tussen 1-maands rentes in de twee valuta is derhalve van belang.

Als de Amerikaanse rente de komende jaren flink gaat stijgen door een verkrappend monetaire beleid zal, zeker als de rente in de EU voorlopig laag blijft, er extra winst aan de tegen een val van de euro gehedgede indices ten deel vallen. Dat is mooi voor Amerikaanse beleggers.

En wij?
Kunnen Europese beleggers hier ook wat mee? Als u, net als veel Amerikanen, verwacht dat de dollar verder in waarde gaat stijgen ten opzichte van de euro, kunt u overwegen eveneens een hedge ETF aan te schaffen die het risico van een koersdaling van de euro afdekt. Let wel, dat is dus wat anders dan de hedge ETF die u in Europa koopt, die juist de effecten van een koersveranderingen van de dollar ten opzichte van de euro tegengaat.

Kijkt u maar naar het volgende voorbeeld. De in het Bloomberg genoemde iShares fonds behaalde een rendement in dollar van minus 7,7%. Nu zou het mooi zijn als iShares ook een hedge ETF van deze EMU index heeft. Die is er ook, maar deze ETF is pas in juli van dit jaar geïntroduceerd. Laat ik dan toch maar kijken naar de Wisdom Tree ETF met een gehedgde index van Europese aandelen en een rendement van 3,1%.

De Europese belegger die in de niet gehedgde ETF van iShares heeft belegd, zou in dollars natuurlijk ook -7,7% scoren. Maar in euro zou door de gestegen dollarkoers het rendement toch weer op circa 2% zijn uitgekomen. Als de Europese belegger in de hedged Wisdom Tree ETF positie had ingenomen, zou het rendement in dollars 3,1% zijn geweest. In euro echter, zou het resultaat oplopen tot meer dan 11%, vanwege de in de koers gestegen dollar. 

Risico
Kortom, (nagenoeg) dezelfde onderliggende index kon voor Amerikanen in het slechtste geval een negatief resultaat van -7,7% betekenen, terwijl eurobeleggers door een goede (hedge) keuze meer dan +10% rendement konden behalen. Mijn conclusie is dat bij de aankoop van een hedge ETF u goed moet kijken wat de rentestructuur van beide valuta met het eindresultaat doet.

Ten tweede kunt u, wanneer u een duidelijke valutavisie heeft, extra rendement behalen door in dit geval in de VS genoteerde ETF's te kopen die het eurorisico afdekken. Het spreekt vanzelf dat als de visie niet uitkomt en de euro sterker wordt, er juist extra verliezen kunnen ontstaan. Maar dat is voor u natuurlijk geen verrassing. Extra rendement kan alleen maar behaald worden door meer risico aan te gaan.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

De impact van het coronavirus