BNY Mellon voorspelt 3 fraaie jaren

Richard Hoey voorspelt een aantal jaren van economische groei in de VS en de wereldeconomie. China is onzeker.

Volgens Richard Hoey, de hoofdeconoom van zakenbank BNY Mellon, komen er een aantal jaren van economische groei aan in de VS en de wereldeconomie. Voor de VS voorspelt hij zelfs een ’three-for-three’, drie jaren met 3% groei. Werd de economische groei in 2014 nog gehinderd door een aantal (tijdelijke) factoren, volgend jaar komt er een versnelling in dankzij het vertraagde effect van de lage rente en de lage energieprijzen. De versnelling komt volgens Hoey meer dankzij het afnemen van remmende factoren, dan dat de groei aan kracht wint. Voor de opkomende markten verwacht hij meer van hetzelfde, de groei in 2015 zal min of meer gelijk zijn aan dit jaar.

Vanwege de trage groei bestaan er de nodige zorgen over deflatie. Hoey maakt onderscheid tussen verschillende soorten deflatie. Een positieve vorm van deflatie ziet bij momenteel in de olie- en gassector. De prijsdaling daar is eerder een signaal van succesvolle technologische ontwikkelingen, dan van een haperende wereldeconomie. 

Centrale banken zijn alert op het deflatierisico, het beleid helpt om de inflatie langzaam maar zeker richting de doelstelling te krijgen. De impact van het ruime beleid wordt beperkt doordat er tegelijkertijd bezuinigingen en striktere regulering worden doorgevoerd. Uiteindelijk zal de onderliggende inflatie wel aantrekken, in de VS en het VK eerder dan in Europa en Japan.

China meest onzekere factor
De meest onzekere factor blijft de ontwikkeling van de Chinese economie. De vertraging van de groei in de tweede economie ter wereld ziet Hoey niet als cyclisch, maar een structureel gegeven. Voor oorzaken wijst hij naar de daling van het arbeidspotentieel en de noodzaak om de excessen in de krediet- en vastgoedmarkt aan te pakken. De wereld zal moeten wennen aan een transitie van de Chinese groei van dubbele cijfers naar een groeiprecentage rond de 6%.

Matig Europa
De lange termijn vooruitzichten voor Europa blijven magertjes. Hoey wijt dit aan de ongunstige demografische ontwikkeling, nadelige energieprijzen die de concurrentiepositie negatief beïnvloeden, een slecht ontworpen muntunie, de kostbare sociale welvaartsstaat en stroperige bureaucratische besluitvorming. Cyclisch gezien is Hoey wel positiever over de vooruitzichten voor Europa. Voor de jaren 2015-2017 voorspelt hij gematigde maar duurzame economische groei.

Wereld in de ban van monetaire divergentie
Uiteenlopend monetair beleid zal het wereldtoneel bepalen. Sommige banken blijven verruimen, anderen normaliseren geleidelijk het rentebeleid. Dit draagt bij aan een stijgende trend van de dollar. 

De langdurige economische expansie, die Hoey voorziet, helpt mee om het capaciteitsoverschot geleidelijk af te bouwen. Ook zal het rendement op de obligatiemarkten de komende jaren geleidelijk stijgen, met name daar waar het monetaire beleid wordt genormaliseerd. 

De rente zal heel geleidelijk terugkeren tot een normaal niveau. In de VS zal de Fed pas midden 2015 een eerste rentestap nemen en daarna heel voorzichtig de rente verder verhogen. Het beleid blijft daarom ondersteunend voor de economische groei in 2015 en 2016. Echte verkrapping voorziet Hoey pas in 2017 of 2018, in elk geval pas als het Witte Huis door nieuwe bewoners is betrokken.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

De impact van het coronavirus