Vette jaren voorspellen geen crash

Veel beleggers rekenen op een marktcorrectie, puur omdat de rendementen op aandelen al vijf jaar al zo hoog zijn geweest.

Veel beleggers rekenen op een marktcorrectie, puur omdat de rendementen op aandelen de afgelopen vijf jaar al zo hoog zijn geweest. Marktcrashes zijn altijd mogelijk, maar komen zelden voor. Met een hogere mate van waarschijnlijkheid vallen de rendementen in de toekomst lager uit. Maar ook die voorspelling valt moeilijk te timen, stelt A Wealth of Common Sense. Historisch gezien is het een aannemelijke voorspelling, want perioden van hoge rendementen werden doorgaans gevolgd door perioden van ondermaatse prestaties. Maar niets is zeker in de markten.

De S&P500 is de afgelopen vijf jaar met 16% op jaarbasis gestegen. Dat is niet uitzonderlijk. Statistisch onderzoek over de afgelopen negentig jaar levert een gemiddeld rendement op jaarbasis op van 9,9%. Er was een kans van een op vijf dat je rendement na een willekeurige start vijf jaar later tussen de 15% en 20% op jaarbasis zou zijn geweest. Iets meer dan een op de tien was de kans op een negatief rendement.

De cijfers over een periode van tien jaar zijn nog duidelijker, al worden de extremen er dan wat uitgefilterd. De kans op een negatief rendement daalt dan tot een op vijftien, terwijl de kans op een rendement op jaarbasis van 10-20% stijgt tot een op twee.

Grote variatie
Verklaringen achteraf zijn altijd makkelijk te geven. De grote vraag is, wat gebeurt er doorgaans nadat de markt een forse stijging achter de rug heeft? Onderstaande grafiek geeft de rendementen weer voor de vijf jaren volgend op een bepaald aandelenrendement.

Lag de voorgaande vijf jaren het rendement tussen de 15% en 20%, gemiddeld lagen de prestaties in de jaren erna nog op 13% op jaarbasis. Wel valt op dat er een grote variatie bestaat van top tot slechtste rendement, over vijf jaar gezien kan het alle kanten op gaan.

Het plaatje ziet er aanzienlijk beter uit over een periode van tien jaar. Op grond van de historische cijfers zijn beleggers niet gedoemd om na goede marktprestaties het met magere resultaten te moeten doen. Alles hangt af van de omstandigheden, dat maakt beleggen zo uitdagend en bij tijden frustrerend. De toekomst valt niet te voorspellen op basis van rendementen in het verleden.

Wel signaleert A Wealth of Common Sense een belangrijk patroon, dat de kans op succes aanzienlijk kan vergroten. Voor langetermijnbeleggers zijn er twee belangrijke principes:

  • Koop laag, nadat er een crash geweest is
  • Verleng de aanhoudperiode

De verschillen tussen vijf en tien jaar zijn significant. Het betekent niet dat er geen verliezen zijn over zo’n periode, de markt hebben we niet onder controle. Wat echter wel onder onze controle is, is de tijdshorizon en de tijdsfactor is een belangrijke variabele bij het nemen van marktbeslissingen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

China; opnieuw lieveling van beleggers?