Kiezen tussen Low Vol of Min Var?

Als beleggers toch nog een graantje mee willen pikken van low volatility, geeft Monevator een aantal aandachtspunten.

Wees waakzaam als een beleggingsstrategie zo is ontworpen, dat het op de emoties speelt. De mens zoekt zekerheid en veiligheid, dat is precies waarop Low Vol met succes inspeelt. Als beleggers er toch nog een graantje van mee willen pikken, geeft Monevator een aantal aandachtspunten mee.

Bij low volatility, net als bij alle return premiums, bestaan er meerdere manieren om het doel te bereiken. In de meeste gevallen volgt een Low Vol ETF een index, die ofwel gericht is op low volatility, ofwel op minimum variance. Low Vol rangschikt de aandelen op basis van hun volatiliteit in een achterliggende periode. De aandelen met een lagere volatiliteit krijgen een zwaardere weging dan volatiele exemplaren. Bij Min Var worden aandelen ook gewogen naar hun historische volatiliteit, maar wordt daarnaast gekeken naar de correlatie tussen de aandelen, om de volatiliteit in de portefeuille zoveel mogelijk te reduceren.

Onderzoek kan echter geen winnaar tussen deze twee benaderingen aanwijzen. Dat maakt de keuze dus iets makkelijker, vindt Monevator.

Alle Low Vol ETFs tenderen richting defensieve sectoren, maar de minimum variance strategieën letten meer op concentratie in aandelen, sectoren en landen. Een gewone Low Vol ETF kan soms sterk geconcentreerd zijn in de healthcare of nutssector, bij mondiale beleggingen is er een sterke hang naar Japan.

Uit onderzoek blijkt de minimum variance benadering te zorgen voor minder volatiliteit, meer spreiding en hogere kosten, vanwege een hogere turnover. Maar renderen de standaard Low Vol-strategieën weer beter op de langere termijn.

Deze strategie doet het vooral goed als de markt daalt. De moeilijkste periode is dus als de stier voortrent en de low vol-portefeuille als een lamme olifant achterop raakt.

De keuze die een belegger rest bij deze strategieën is tussen minder concentratie (Min Var), of meer rendement (Low Vol). Overigens zonder garanties voor de toekomst, zult u begrijpen. Het blijven aandelenproducten, die bij een marktdaling geraakt worden. Ze maken dus deel uit van de aandelenallocatie in de portefeuille. Om de pijn van achterblijvende prestaties bij een marktrally te verzachten is het goed om deze strategie te beperken tot 5% tot 15% van de aandelenallocatie.

Als toegift nog een fraaie tabel met keuzemogelijkheden in deze passieve beleggingsvorm.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Amerikaanse verkiezingen 2020