Slim spelen met sectoren

Er is een enorm verschil in performance tussen de belangrijkste sectoren. Daar valt iets te halen voor beleggers.

Dit zijn de betere plaatjes. Misschien had u het links of rechts al opgevangen: het gaat niet zo heel lekker met grondstof- en energieprijzen en dat trekt een wissel op de beursgenoteerde aandelen in die sectoren. Biotech daarentegen is weer helemaal hip en de koersen van sommige van die aandelen breken rechtsboven uit het dak van hun grafiek. 

Dat wekt de indruk dat het lucratief is om niet de hele brede index te kopen, maar te kiezen voor bepaalde sectoren. Bespoke heeft zoals altijd de mooiste grafieken, zoals deze die het momentum van de verschillende sectoren mooi in beeld brengt: hoe staan de verschillende sectoren nu ten opzichte van hun hoogste niveau in de afgelopen 52 weken?

 

De S&P500 zelf staat nog 1,7% onder die top, maar wie bijvoorbeeld de zwakste drie sectoren had weten te mijden, had een veel beter rendement geboekt. Uit het oogpunt van technische analyse (of momentum) liggen de sectoren er met uitzondering van twee zwakke broeders ook goed bij, boven hun 50 en 200 daags voortschrijdend gemiddelde. 

 

Hebt u hier iets concreets aan? Wel, het biedt inzicht in waar de voorkeuren van beleggers liggen. Of het nu tijd is om er iets mee te doen en uw portefeuille op deze beweging aan te passen? Dan moet u zich wel goed realiseren dat het gapende gat waar we in staren niet de bek van de koe is. Er zijn in het verleden genoeg fondsen gestruikeld die op basis van dit soort data hun heil zochten in sectorrotatie. 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    De impact van het coronavirus