Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs.

Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30

. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment Writing & Translations bij Robeco.

ING biedt actief indexvermogensbeheer

ING Private Banking biedt beheerklanten vanaf morgen de 100% passieve beheerportefeuille.

Wel het gemak van lagere kosten maar niet aan uw lot overgelaten waar het de selectie van de juiste ETF's en, misschien wel nog belangrijker, de asset allocatie betreft? Het kan vanaf morgen bij ING Private Banking. Naast de gewone beheerportefeuille die voor 85% uit actieve fondsen en voor inmiddels 15% uit indexproducten bestaat en de individuele aandelen-portefeuille, kunnen beheerklanten van de private bank dan ook kiezen voor een portefeuille die voor 100% uit indexproducten bestaat. 

De indexstrategie die Karien van Gennip (hoofd private banking) en Bob Homan (hoofd van het investment office) ontvouwden is simpel en goedkoop en komt voort uit "grote vraag vanuit de klanten". Klanten besparen volgens het tweetal zo'n 50 basispunten aan fondskosten ten opzichte van de gewone (fonds-)beheerportefeuille en nog eens 10 basispunten aan servicekosten.

Dat laatste, volgens Homan, omdat het selecteren van het beste indexfonds makkelijker is dan het vinden van een fonds dat de index zou moeten verslaan. De nieuwe strategie wordt, in elk geval op moment van lancering, nagenoeg helemaal gevuld door Vanguard-indexfondsen aan de aandelenkant en BlackRock-indexfondsen voor vastgoed en vastrentend. 

Een belegger met een neutraal profiel betaalt voor deze strategie in totaal minder dan 1% volgens het rekenvoorbeeld van de bank: 0,77% aan servicefee en 0,19% aan fondskosten. Van Gennip verwacht veel van de strategie. "We hebben nu al voor een paar miljoen aan offertes uitgedaan, terwijl we nog niet officieel live zijn. Natuurlijk zal het gedeeltelijk de gewone beheerportefeuille kannibaliseren, maar we verwachten toch een redelijk grote instroom van nieuw geld."

Wie geen private banking-klant is (minimaal 500.000 euro onder beheer bij ING), kan aan het eind van het jaar ook instappen, als de indexstrategie ook voor de kleinere belegger beschikbaar wordt. Volgens Van Gennip past de lancering van de indexstrategie prima in het beleid van de afgelopen jaren waarin "ambitie en aspiratie" de sleutelwoorden zijn.  

Double digit
Die heeft geleid tot een veel hogere klanttevredenheid, stelt het hoofd private banking, "van ruim beneden het marktgemiddelde tot heel ver erboven." Bovendien groeit de private banking harder dan de markt. Het beheerd vermogen groeide in 2013 met 14,4% tegen een marktgemiddelde van 3,9%. "Dat is in lijn met de afgelopen drie, vier jaar waarin de markt single digit groeide en wij double digit."

Bob Homan en zijn team worden verantwoordelijk voor de selectie van indexfondsen en de asset alloactie voor de passief ingerichte beheerportfeuilles. Saillant detail is dat Homan juist bekend staat als een believer in actieve fondsen. Bovendien erkent hij ook dat marketcap-gewogen indices niet altijd ideaal zijn. "Nee", is echter zijn antwoord op de vraag of de indexstrategie daarom ook niet-marktgewogen indices zal opnemen.  

De reden? "Die zijn niet echt passief, maar zitten meer tussen actief en passief in." Voor deze portefeuillestrategie geldt overduidelijk: De klant wil passief? De klant krijgt passief.


Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

De impact van het coronavirus