Valuestocks goed in crisistijden

Hoe hebben value-aandelen zich in het verleden gedragen tijdens correcties?

Hoe hebben value-aandelen zich in het verleden gedragen tijdens correcties? Men kan lang en breed discussiëren wat valuestocks zijn, The Brooklyn Investor definieert ze als aandelen die tegen een lage price-to-book-value worden verhandeld. En wat blijkt? Deze aandelen zijn robuuster in hun prestaties tijdens correcties.

Een paar conclusies uit een onderzoek van Pzena:  

  • Recessies of correcties lijken in tijden waarin er geen sprake is van een financiële crisis, in het voordeel van valueaandelen. Gemiddeld presteerden deze aandelen 6,8% beter. Tijdens het barsten van de internetbubbel behaalden valuebeleggers 14,1% meer rendement uit hun aandelen.
  • Gedurende vijf perioden deden valueaandelen het minder goed, vier keer daarvan was tijdens een financiële crisis.
  • De geschiedenis laat zien dat in de perioden volgend op een correctie valuestocks vaak beter presteerden dan de S&P500 met een aanzienlijke marge. 

Niemand weet wat de volgende bearmarkt zal inluiden, maar als u geen financiële crisis verwacht, lijken valueaandelen de juiste keuze te zijn, stelt The Brooklyn Investor. 

Overdreven angstig
Volgens The Brooklyn Investor is er nu meer angst in de markt dan aan het begin van het jaar. Steeds meer mensen houden rekening met een correctie. Een deel van de angst baseert zich op de overtuiging dat de huidige winstmarges onhoudbaar zijn. The Brooklyn Investor kijkt dan niet naar de hele markt, maar simpelweg naar zijn eigen beleggingen en daar ziet het plaatje er niet zo somber uit, maar zijn de marges duurzaam en stabiel. Welke sectoren behalen eigenlijk surrealistische marges, vraagt de schrijver zich af?

Een andere angst cirkelt rond de onhoudbaar lage rentetarieven. Ook die angst vindt de schrijver overdreven. Veel bedrijven sorteren voor door zich te herfinancieren tegen lagere tarieven.

Andere doemdenkers roepen dat een crash aanstaande is. Een van hun argumenten is dat de waarderingen te ver opgelopen zijn. Ook dan kijkt The Brooklyn Investor alleen naar zijn eigen beleggingen en ziet daar geen enkele overwaardering en maakt hij zich dus geen zorgen.

Onbevreesd met value
Als er een correctie komt dan is het een correctie voor de aandelen waarvan de waarde te hoog is opgelopen. Valuestocks presteren dan juist beter. Dat is de belangrijkste reden, waarom een valuebelegger zich weinig zorgen hoeft te maken over een correctie.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

China; opnieuw lieveling van beleggers?