Blackrock waarschuwt voor beursgangen

Nieuw: rommel op de beurs. Veel recente debutanten in Europa handelen nu onder de uitgifteprijs.

BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, waarschuwt over de beroerde kwaliteit van Europese beursgangen, schrijft Financial Times. Hedge funds zijn alvast hun short-posities op deze nieuwe bedrijven aan het opschroeven, nadat enkele grote, recente beursgangen uitliepen op een mislukking. 

Het voorbereidingsproces naar de beursnotering toe, moet volgens Blackrock worden verbeterd, nadat het debuut van onder meer het Britse ouderenproductenbedrijf Saga, het Spaanse industriebedrijf Applus en het online reisbureau eDreams slecht verliep.

BlackRock ondersteunt zijn zorgen met cijfers. Van de 104 beursgangen in de eerste zes maanden van 2014 in Europa staat de koers van 38 bedrijven nu beneden de uitgifteprijs. Dat is meer dan een derde van het totaal. 

Rob Leach, directeur kapitaalmarkten van de vermogensbeheerder, roept in een email aan de bankiers, die de beursdebuten begeleiden, op om na te denken over waarom de eerste helft van 2014 zo slecht ging. Ook stelt hij hen de vraag "how this trajectory can be altered in the short timeframe leading up to the next raft of IPOs only a month away."

Verder maakt Financial Times uit openbare documenten van toezichthouders op dat hedge funds short zijn gegaan op de - door private equity gesteunde - recente beursgangen van onder andere Pets at Home, Saga en Just Eat. 

Er hebben het eerste halfjaar veel beursgangen in Europa plaats gevonden. Leach van BlackRock zegt tegen de Britse zakenkrant dat de drukte voor slechte communicatie tussen de uitgevers en beleggers heeft gezorgd. “There has not been the same level of thoughtfulness and dialogue on valuation and structure.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Assetallocatie