Sectorfondsen ineens weer populair

Ze waren ruim tien jaar uit de gratie, maar maken nu een vlucht onder adviseurs en beleggers: sectorfondsen en ETF's.

Sectorbeleggingsfondsen en -ETF’s zijn weer in trek bij adviseurs en institutionele beleggers, na ruim een decennium uit de gratie te zijn geweest. Vooral sectorrotatie lijkt een vlucht te maken, aldus de Financial Times.

De sectorfondsen dikten gezamenlijk zo’n 37,7 miljard dollar aan in de eerste helft van 2014, volgens cijfers van Morningstar. Dat is meer dan het dubbele van de 13,6 miljard dollar die brede Amerikaanse aandelenfondsen en ETF’s mochten verwelkomen. Deze trend legt de grootste aanbieders van sectorproducten geen windeieren, waaronder in de VS Vanguard, iShares, State Street Global Advisors en Fidelity. 

De best verkochte sector in juni was die van nutsbedrijven, met een instroom van 2,4 miljard dollar. In mei was er in die sector nog sprake van een uitstroom van 473 miljoen dollar. Een van de minst populaire sectoren in juni was die van basismaterialen, met een uitstroom van 644 miljoen dollar, volgens cijfers van BlackRock.  

Langetermijntrend
Aanbieders zeggen dat de vraag naar sector- of industriegeoriënteerde producten wordt gesteund doordat beleggers en adviseurs de fondsen zien als een manier om te profiteren van de verschillen in rendementen in marktsegmenten, zonder te hoeven gokken op specifieke bedrijven. Tegelijkertijd maken concurrentie op het gebied van fees en een grotere liquiditeit in die beleggingsproducten het gemakkelijker en goedkoper voor professionele beleggers om in en uit segmenten te stappen, zeggen analisten tegen de Britse krant.

Met het uiteenlopen van correlaties tussen sectoren van de aandelenmarkt worden sectoren en sectorrotaties een steeds belangrijker onderdeel van beleggen in Amerikaanse aandelen. Beleggers kunnen bijvoorbeeld een fonds of ETF van largecaps gebruiken als kern van hun portefeuille en daarnaast met behulp van sector-ETF’s hun portefeuille ‘kantelen’. Lagere kosten voor fondsen in combinatie met meer commissievrije handelsplatforms zouden van sectorrotatie weleens een langetermijn beleggingstrend kunnen gaan maken, aldus FT.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    Alternatieve beleggingen