Teken dat einde bullmarkt nadert

Bedrijven schroeven hun aandeleninkoop terug. Opnieuw een signaal dat de bullmarkt op zijn laatste benen loopt.

Bedrijven schroeven hun aandeleninkoop terug. Opnieuw een signaal dat de bullmarkt op zijn laatste benen loopt, vindt MarketWatch. Volgens TrimTabs Investment Research waren de aandeleninkoopprogramma’s in juni het laagste in anderhalf jaar. Dit is zorgelijk, omdat volgens de onderzoekers er een hoge positieve correlatie bestaat tussen aandeleninkoop en aandelenprijzen.

De correlatiecoëfficiënt bedraagt 0,61 en valt ook theoretisch te verklaren. Als een bedrijf een inkoopprogramma aankondigt, is dat een sterk signaal dat het management vindt dat het aandeel te laag gewaardeerd is. Het is dus ’bullish’ als veel bedrijven hun eigen stukken inkopen.

De maandelijkse cijfers over de inkoopprogramma’s zijn erg volatiel. Twee maanden van matige cijfers betekenen niet automatisch dreigende lucht. David Santschi, topman van TrimTabs, gaat zich wel ernstige zorgen maken als deze trend aanhoudt in de maand juli.

Hedgefondsmanager Douglas Kass verbindt de lagere aandeleninkoop met de vloedgolf aan fusie- en overnameactiviteiten. Beide geven het signaal af dat de bedrijfsactiviteiten en de winstontwikkeling onvoldoende basis bieden voor de huidige aandelenkoers.

De bedrijfswinsten blijven de laatste jaren achter, daardoor kon de groei in de koers-winstverhouding alleen plaatsvinden dankzij aandeleninkoopprogramma’s. Hoe hoger de koers, des te minder genegen zijn de bestuurders om hun eigen aandelen in te kopen. De logische stap is dan te kijken naar mogelijke acquisities, gefinancierd met eigen (dure) aandelen. Die trend is nu zichtbaar. Er vindt een rotatie van aandeleninkoop naar M&A. De schrijver heeft echter al eerder aangetoond dat alle golven in de fusie- en overnamemarkt in het verleden eindigden in een steile daling van de aandelenmarkten.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

De impact van het coronavirus