Alles beter dan marketcap-indices

Value-, groei- of fundamentele indices. Alles is beter dan marketcap-gewogen indices of actieve fondsen die niet durven afwijken.

De meest actieve managers komen nog niet in de buurt van de rendementen die geblinddoekte apen halen met hun willekeurig samengestelde portefeuilles. Iets dergelijks beweerde Burton Malkiel al in 1973, al gaf hij te weinig eer aan de aap, stelt Barron’s. Volgens Malkiel kan een geblinddoekte aap, die aandelen selecteert door pijltjes te werpen naar een financiële pagina uit de krant, een gelijkwaardig rendement halen als een actieve fondsbeheerder.

Eerst de feiten. Sinds de score wordt bijgehouden vanaf 2002 hebben beleggingsfondsen in grote Amerikaanse bedrijven structureel minder gepresteerd dan de S&P500. De afgelopen vijf jaar heeft 73% van de actieve fondsen minder gepresteerd dan de benchmark.

De S&P500 is niet het beste uitgangspunt, het weegt de fondsen naar marktkapitalisatie, waardoor grote bedrijven zwaarder meetellen voor het rendement. Apen houden geen rekening met marktkapitalisatie, zij geven de voorkeur aan gelijkgewogen aandelen. 

Gelijke weging weegt zwaarder
Uit een studie van de London’s Cass Business School onder 10 miljoen willekeurig samengestelde indices met steeds 1000 gelijkgewogen Amerikaanse aandelen, blijken bijna allen de S&P500 verslagen te hebben in de periode van 1968 tot 2011.

Ook Tim Edwards en Craig Lazzara van S&P Dow Jones Indices gaven onlangs te kennen dat de laatste vijftien jaar de S&P500 Equal Weight index, met 9,1% rendement op jaarbasis, het 4,6 procentpunt beter doet dan de gewone S&P500. Als men actieve fondsen vergelijkt met een gelijkgewogen index worden de uitkomsten nog dramatischer.

Barron’s ziet hiervoor twee redenen. Allereerst laat angst voor mindere prestaties dan collega’s beheerders voor een groot deel van hun portefeuille aanschurken tegen de S&P500, daarmee wordt de gelijkgewogen factor van stockpicking min of meer buitenspel gezet. De andere reden zijn de vergoedingen, die voor actieve fondsen hoger liggen dan voor indexfondsen.

Dit werpt ook licht op een ander mysterie. Waarom deden de S&P500 Pure Growth en S&P500 Pure Value het de afgelopen vijftien jaar beter dan de gewone S&P500? Omdat die twee factorindices geen weging naar marktkapitalisatie kennen, stelt Barron’s.

Fondsbeheerders doen er goed aan om meer goedkope indexfonden in hun portefeuille op te nemen dan duur actief beheer. Het klinkt als een bekend refrein, maar nog altijd staat 87% van de fondsgelden onder actief beheer. Bij actief beheer is het afwijken van de benchmark een absolute voorwaarde voor eventueel succes.

Het loont volgens Barron’s om te kijken naar alternatieven voor indexfondsen gewogen naar marktkapitalisatie, zoals gelijkgewogen indices, of indices die aandelen wegen naar fundamentele factoren.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

De impact van het coronavirus