De vier grootste risico's van ETF's

ETF's bieden maximale spreiding tegen minimale kosten. Helemaal waar – maar vergeet de risico's niet, zo maant ETF.com.

Passieve ETF's ofwel trackers bieden ten opzichte van actief beheerde beleggingsfondsen meer keuze, betere liquiditeit, meer spreiding en veel lagere kosten, en ze zijn meestal ook nog eens fiscaal voordeliger. Dit verklaart waarom de ETF-industrie ieder jaar gemiddeld met zo'n 25% groeit sinds State Street in januari 1993 de SPDR S&P 500 lanceerde, de eerste en nog altijd de grootste ETF ter wereld. Vergeet alleen de risico's niet, maant ETF.com

1. Gewone marktrisico's

Beleggen is en blijft riskant, of je het nou doet met aandelen, beleggingsfondsen of trackers. ETF's stijgen en dalen in principe mee met de markt, en delen dus voor 100% in die risico's. Wel zijn er tegenwoordig trackers te koop die het risico proberen te verminderen. Een populair voorbeeld is de PowerShares S&P 500 High Beta Portfolio (tickercode SPHB | A-43), die een beta-gewogen S&P 500-variant volgt met de 100 hoogste beta-aandelen. 

Beta is de mate waarin het risico van een belegging afwijkt van het marktgemiddelde. SPHB is riskanter dan een gewone, market cap-gewogen S&P 500 ETF. Als het S&P 500-risico 1,0 bedraagt, ligt de beta van SHBP op 1,4. Maar dat zorgt ook voor hogere rendementen wanneer de markt stijgt. SHBP is dan ook zeer in trek onder de bulls. Voor de beren is er de PowerShares S&P 500 Low Volatility Portfolio (SPLV | A-46), die precies het omgekeerde doet. 

SPLV volgt een S&P 500-variant die is gewogen naar volatiliteit, met de honderd minst volatiele aandelen in deze index. Hier is de beta 0,83 ten opzichte van 1,0. SPLV is dan ook vooral populair onder voorzichtige beleggers. Maar wat je ook probeert als belegger, als de markt daalt, zal ook je ETF bloeden. Tenzij je een strategie volgt die van die daling profiteert – maar dat is een ander verhaal. 

2. Blijf ver weg van exotische ETF's

ETF's zijn niets meer of minder dan een handvol beleggingen in één zakje, en de keuze is allang veel uitgebreider dan pepermuntjes (aandelen) en dropmunten (obligaties). Tegenwoordig liggen er ook zakjes met grondstoffen, emerging markets staats- en bedrijfsobligaties, éénlandportefeuilles en zelfs valutamandjes in het snoepschap. In die rijkdom schuilt een gevaar: hoe exotischer de inhoud van het zakje, hoe groter de kans op teleurstelling. 

Stel, u wilt exposure in energie via een ETF en u koopt de U.S. Oil ETF (USO | A-99). Fysiek beleggen in vaten olie is nu eenmaal niet mogelijk. Daarom belegt USO in olie-futures. Die gedragen zich vaak heel anders dan de olieprijs. Dat moet u zich wel realiseren voordat u USO koopt voor uw portefeuille. Een tweede complicatie is dat de belasting op winst wordt bepaald door de onderliggende waarden. 

Neem de SPDR Gold Trust (GLD | A-100). GLD is even verhandelbaar als een gewoon aandeel. Toch betaal je – althans, in de VS – geen vermogensrendementsheffing als je GLD na een jaar verkoopt. De Amerikaanse belastingdienst kijkt namelijk naar het onderliggende goud –  GLD is een fysieke ETF – en dat wordt in de VS belast met 28%, ongeacht hoe lang je het in portefeuille houdt. ETF.com bevat een speciale belastinggids voor trackers

3. Sommige ETF's zijn gelijker dan andere

Je zou denken dat alle ETF's binnen één sector ongeveer gelijk opgaan. Ze volgen immers de markt? Nee dus. Neem de Amerikaanse biotech. ETF.com vergeleek de resultaten van de vier populairste biotech-ETF's in de VS:

  1. de PowerShares Dynamic Biotech & Genome (PBE | A-31)
  2. de iShares Nasdaq Biotechnology (IBB | A-44)
  3. de First Trust NYSE Arca Biotechnology (FBT | B-33)
  4. de SPDR S&P Biotech (XBI | A-46).

Die blijken enorm uiteen te lopen. 

PBE behaalde de afgelopen twaalf maanden een rendement van 36,4%, terwijl de slechtste presteerder, XBI, niet verder kwam dan 18,7%. IBB en FBT zaten daar ergens tussenin. Het loont dus de moeite verder te kijken dan het label Biotech, of Energie, of Value. Verdiep je in de onderliggende waarden, en kies per sector de tracker die jouw visie op die markt het beste representeert. 

4. Het opdoekrisico

Er komen vrijwel dagelijks nieuwe ETF's op de markt, maar slechts een kleine minderheid van die producten slaagt erin voldoende kapitaal aan te trekken om een duurzaam bestaan op te bouwen. ETF.com schat dat ongeveer eenvijfde van alle verhandelde ETF's voortijdig zal overlijden. Beleggers van overleden trackers krijgen hun geld wel terug, maar moeten rekening houden met extra belastingen en transactiekosten. Vermijd dus de zwakke broeders. 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

IEXFonds 40