Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs.

Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30

. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment Writing & Translations bij Robeco.

De zes smallcapmythes

Zes kritiekpunten op smallcaps en waarom ze volgens Eric Simonnet, Legg Mason, niet (altijd) opgaan.

Vijf jaar duurt de bullmarkt van aandelen nu al en het is de meest gehate rally ooit. Die stelling hangt ook Eric Simonnet, hoofd business development Benelux bij Legg Mason, aan. En in dat aandelengeweld geldt: hoe kleiner, hoe beter. "Vorig jaar deden microcaps het beter dan smallcaps, smallcaps beter dan midcaps en midcaps beter dan largecaps."

Nog een trend die Simonnet ziet: binnen smallcaps deden groeiaandelen het beter dan waardeaandelen, een verschil dat in 2013 alleen al zo'n 10% bedroeg (Russell 200 Small Cap Growth versus Value). Dat was simpel te verklaren overigens: de rally in biotech enerzijds en de zwakke performance van REIT's anderzijds.

In 2013 bleef 90% van de actieve fondsen achter bij hun idex, ook de fondsen van smallcap-specialist Royce & Associates, de US Equity smallcap-boutique van Legg Mason. Dat geldt trouwens voor de afgelopen tweeënhalf jaar waarin de focus op kwaliteit niet beloond werd. Sinds het vierde kwartaal van 2013 is er echter een trendomkeer zichtbaar.

Legg Mason Royce Smaller Companies Fund is over die periode dan ook weer opgeklommen van het vierde naar het topkwartiel en zelfs één van de allerbeste performers in zijn categorie. Volgens Simonet is er nog meer potentie in Amerikaanse smallcaps, ondanks dat de waarderingen zijn opgelopen. De herindustrialisatie, de energierevolutie en de economische groei in de VS zorgen voor een goed fundament, al verwacht Simonnet minder uitbundige rendementen dan in 2013.

Zes mythes
Simonnet denkt dat beleggers de potentie van smallcaps onderschatten, een gevolg van vooronderstellingen die niet per se kloppen. Hij probeert dan ook 'zes mythes' door te prikken.

1) De smallcapmarkt is klein. Fout. Er zijn in de VS meer dan 4500 bedrijven, van microcap tot midcap.

2) De markt is efficiënt. Wellicht, maar niet de smallcapmarkt die nauwelijks door analisten gevolgd wordt. Under researched betekent: inefficiënt en dus kansen.

3) Smallcaps blijven achter in tijden van lage groei. De grootste outperformance werd juist gehaald in de jaren '30 van de vorige eeuw en het eerste decennium van deze eeuw.

4) Kleine bedrijven zijn van lagere kwaliteit. Ook al mis. Schuldniveau van smallcaps is beduidend lager dan van largecaps.

5) Smallcaps zijn duur. Mwah.  Dat geldt voor de aandelen van lagere kwaliteit, maar juist niet bij aandelen met een hoger kwaliteitslabel. Die zijn goedkoper dan vergelijkbare largecaps. 

6) Winstmarges pieken. Bij largecaps, ja. Maar bij smallcaps is er historisch gezien nog geen winstmargepiek in zicht.  

 

De belangrijkste reden die Simonnet ziet voor een aanhoudende outperformance van Amerikaanse smallcaps is de toenemende M&A-activiteit. "Iedereen praat erover als winstgroei de sleutel is voor hogere beurzen. Maar capital management is de sleutelfactor: dividenden, aandeleninkoop, M&A." 

Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Alternatieve beleggingen