FT: Goldman Sachs wordt gewoontjes

Nummer vier in vastrentend, een rendement op eigen vermogen van "slechts" 10,9%: Goldman wordt gewoontjes, aldus de FT.

De zakenbank van Goldman Sachs beleefde in 2014 Q1 "haar beste kwartaal sinds 2007", meldde Goldman's groeps-CFO Harvey Schwartz onlangs trots. Maar Goldman zag een paar van de grootste deals aan haar voorbijgaan, zoals de fusie tussen Time Warner en Comcast. In de sector vastrentend verdiende Goldman "best goed" (Schwartz) – de helft van wat het vier jaar geleden maakte. Met andere woorden: "Goldman begint er heel gewoontjes uit te zien." 

Dat schrijft Tom Braithwaite in de Financial Times. En heel gewoontjes is domweg niet goed genoeg voor dit ooit legendarische huis, dat traditioneel aanleiding geeft tot "meer respect, afgunst, angst en walging dan enige andere zakenbank", zoals Braithwaite het omschrijft. Tot 1999 was de firma een maatschap. Na de beursgang zag de buitenwereld voor het eerst hoe goed Goldman echt was: tot 40% rendement op het eigen vermogen, bijvoorbeeld. 

Nu is dat 10,9% – van zo'n cijfer zouden Goldman-bestuurders nog maar een paar jaar terug "zenuwtoevallen" hebben gekregen. De voormalige heer en meester in vastrentend is heden de nummer vier van deze markt. De externe oorzaken – banken mogen veel minder sinds de kredietcrisis – zijn geen excuus: Goldman wás nu juist niet gewoontjes. Eén onverwacht voordeel, schrijft Braithwaite vals, is dat Goldman nu "journalisten te woord staat". 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

De impact van het coronavirus