"ECB moet bankkredieten stimuleren"

De Fed en de ECB groeien uit elkaar qua beleid, en dat is ook hard nodig om deflatie in de EU te temmen, stelt Amundi.

Als de ECB de geldkraan gaat openzetten, kan zij dat het beste doen door de markt voor private effecten te stimuleren, met name asset-backed securities (ABS) zoals verpakte hypotheken. Daarnaast is het "essentieel" banken te stimuleren om meer krediet te verstrekken. Europese bedrijven zijn voor 75 tot 80% van hun krediet afhankelijk van banken. Bij het MKB is dat zelfs 95%, terwijl deze sector goed is voor 70 tot 85% van de werkgelegenheid in de EU. 

Dat is een van de kernpunten uit de laatste Cross Investment Strategy Monthly van Amundi, de vermogensbeheerder van de twee Franse banken SocGen en Crédit Agricole. Met 770 miljard euro onder beheer is Amundi de grootste asset manager van Europa en een van de tien grootste van de wereld. Amundi merkt op dat de Fed en de ECB uit elkaar groeien wat betreft hun forward guidance (communicatie over de ontwikkeling van hun beleid in de nabije toekomst).

De Amerikaanse centrale bank wordt minder transparant. Zij hanteert niet langer alleen de Amerikaanse werkloosheid als richtsnoer, maar we weten niet wat dan wel. "Officieel kan de Fed geen duidelijkheid geven, noch over de indicatoren die zij volgt, noch over haar precieze QE-doelen," aldus Amundi. Zeker is alleen dat de Fed de rente in fases meer zal verhogen dan eerder verwacht: van 0,25% nu naar 2,25% eind 2016, en 4% op de lange termijn. 

ECB "ver verwijderd geraakt" van Bundesbank-haviken
De ECB is juist transparanter geworden dan ooit, gedwongen door dreigende deflatie in de eurozone. Ronduit frappant is dat Bundesbank-president Jens Weidmann tegenwoordig openlijk speculeert over euro-QE. "Hoe ver zijn we niet verwijderd geraakt van zijn voorganger Axel Weber, die het opkopen van staatsleningen door de ECB fel attaqueerde, en die zelfs een renteverhoging bepleitte … midden in de eurocrisis," merkt Amundi ironisch op. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Assetallocatie