Beleggers zijn beroerde voorspellers

De S&P 500 won 9,22% per jaar in 1993-2013, de fondsbelegger slechts 5,02%. Baseer aan- en verkopen nooit op de markt.

De S&P 500 groeide met gemiddeld 9,22% per jaar in de twintig jaar tot en met 2013. Maar de belegger in aandelenfondsen kwam in die periode niet verder dan een gemiddeld jaarrendement van 5,02%. Dat blijkt uit de twintigste Quantitative Analysis of Investor Behavior door onderzoeksbureau Dalbar uit Boston. De oorzaak is bekend, en zo oud als de mens: beleggers kopen fondsen pas als ze hot zijn en stappen er teleurgesteld uit als ze dat niet blijven. 

Chuck Jaffe haalt het Dalbar-rapport aan op het blog Market Watch onder de veelzeggende kop Stop Sabotaging Your Investments. Beleggers moeten leren accepteren dat ze de markt niet kunnen timen, en dus altijd op een moment in een fonds stappen dat achteraf als het verkeerde tijdstip kan worden uitgelegd. De enige remedie, aldus Jaffe, is stug in uw fondsje te blijven zitten. "Onze slechte basishouding verandert nooit. We moeten er het beste van maken." 

Dalbar toont aan dat periodes van hoge netto instroom in fondsen bijna nooit worden gevolgd door een aanzienlijke stijging van de beurs, en, omgekeerd, netto uitstroom zelden door een koersdaling. Met andere woorden: beleggers zijn beroerde voorspellers. De enige echte oplossing, aldus Jaffe, is om aan- en verkopen te baseren op persoonlijke behoeften. Kies een fonds omdat het past bij heet beleggingsdoel en verkoop het omdat u geld nodig hebt. 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

China; opnieuw lieveling van beleggers?