Waarom beren zo optimistisch zijn

De bulls klinken recentelijk mismoedig, de bears juist optimistisch. Hoe komt dat, vraagt Barry Ritholtz zich af.

Barry Ritholtz verbaast zich over de ogenschijnlijk contraire geluiden die de bulls en de bears slaken over de huidige beurs. Stieren gelden als eeuwige optimisten, beren juist als somberaars. Nu de beursrally zijn eerste lustrum viert, lijken zij de rollen haast te hebben omgedraaid. Al lezend en luisterend op de diverse platforms waar beide groepen zich roeren, valt Ritholtz iets op: "De bulls klinken bibberig en angstig, de bears juist stoer en zelfbewust." 

Hoe zou dat komen, vraagt de oprichter van het blog The Big Picture zich af, tegenwoordig een vaste columnist op Bloomberg View. Ritholtz zoekt de verklaring in de speltheorie. De bulls worden voorzichtiger omdat de rally al zo lang duurt. Zij zetten zich alvast schrap voor de grote implosie. "De bulls willen niet voor gek staan." En de beren hebben niets te verliezen. "Als je driecijferige groei bent misgelopen, wat doet nog eens 20 of 30% verlies er dan nog toe?" 

De bulls hoeven helemaal niet zo voorzichtig te zijn, aldus Ritholtz. Volgens hem zijn er namelijk geen tekenen die erop wijzen dat de huidige rally op zijn einde loopt. Althans, als je afgaat op de vier indicatoren die hij een maand geleden opsomde. Ze komen van Paul Desmond, aartsvader der technisch analisten:

1. Blijf de index vergelijken met 52-week highs van de onderliggende aandelen
Soms stijgt de index nog door, terwijl het percentage van de daarin opgenomen aandelen dat ook records blijft breken, afneemt. Hoe groter dat verschil wordt, hoe roder onze alarmlampen moeten gaan branden. Volgens Desmond is dit een van de vroegste waarschuwingssignalen, die al een jaar voor een crash kan opduiken. 

2. Let op de breedte van de markt, ofwel de verhouding stijgers en dalers
Als het aantal stijgers op de beurs begint af te nemen ten opzichte van het aantal dalers, kunnen we "binnen zes tot acht maanden" een crash verwachten, meent Desmond. Deze verhouding is een indicatie van de breedte van de markt. Onderzoek heeft aangetoond dat beursrallies, naarmate hun einde nadert, worden gedragen door een steeds kleiner groepje aandelen. 

3. Let op verschillen tussen smallcaps, midcaps en largecaps
Historisch gezien beginnen de smallcaps als eerste aan een vrije val, wanneer de beurs zijn hoogtepunt nadert, en daarna de midcaps. Dat de largecaps het veel langer goed blijven doen, vertekent nog meer doordat juist die grote aandelen de grote indices domineren. Blijf dus goed achter de index kijken. De kleintjes zetten meestal zo'n acht maanden voor het laatste hoogtepunt van de rally hun daling in. Voor de MKB'ers van de beurs is dat zes tot acht maanden. 

4. Let op het percentage aandelen dat al aan het dalen is
Zelfs wanneer de rally in volle gang is, wanpresteert altijd wel zo'n 10% van de aldaar genoteerde aandelen. Desmond legt de lat bij een koers die 20% lager is dan zijn laatste hoogtepunt. Een stijging van het aantal muurbloempjes is een duidelijke aanwijzing dat de rally op zijn einde loopt. 

Een tip van Ritholtz als uitsmijter
Tot slot heeft Ritholtz nog een tip. Beren zitten vaak met een bomvolle spaarrekening. Zij hebben immers alles verkocht, omdat zij een koersval vrezen. Als die vrees niet uitkomt, moeten zij vooral niet proberen een nieuw instapmoment te timen. Dat kan immers niemand. Herbeleg gewoon 1% van je spaargeld, iedere keer dat de beurs met 3% stijgt. Zo koop je niet te duur, en beperk je je risico wanneer de beurs na een paar stijgingen alsnog keldert.  

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

De impact van het coronavirus