Europees vastgoed aantrekkelijker

De geplaagde Europese vastgoedsector begint aantrekkelijker te worden. Miljardair Wilbur Ross heeft er vertrouwen in.

De geplaagde Europese vastgoedsector begint aantrekkelijk te worden. Dat vertelt de Amerikaanse miljardair Wilbur Ross aan tv-zender CNBC. Ross ziet met name kansen in Ierland en in landen rond de Middellandse Zee, zoals Spanje.

Ross constateert in Europese resortgebieden een “grote toestroom” van mensen van buiten – Britten, Duitsers, Russen – die een deel van deze resorts willen kopen. “Dus ik denk dat dat deel aan de beterende hand is”, aldus de bekende belegger.

De vastgoedprijzen op Europees grondgebied zijn scherp gedaald in de nasleep van de wereldwijde financiële en Europese schuldencrisis van 2007. Zo daalden de huizenprijzen in Ierland met 57% en de vastgoedprijzen in Spanje met 23%.

Commercieel vastgoed
Ross merkt op dat commercieel vastgoed in Europa niet zo veel overcapaciteit heeft als in andere segmenten van de markt. Zowel in Ierland als in Spanje is het volgens hem mogelijk een “goed verhuurd eersteklas gebouw in een grote stad” te kopen tegen een capitalization rate van 7 tot 7,5%. “Dat is een heel goed rendement volgens Europese en wereldwijde normen.” 

Hoewel de niveaus in beide landen vergelijkbaar zijn, kan het in Spanje wel lastiger zijn gebouwen volledig te verhuren. De werkloosheid is er met 26% nog altijd hoog. Toch toont Ross zich niet erg onder de indruk van die officiële cijfers. Hij gelooft dat veel van die werklozen toch ergens in het grijze gebied van de economie aan het werk zijn.  

Ierse koopjesjacht
De miljardair staat bekend om zijn koopjesjacht in postcrisis Ierland. Hij maakte deel uit van een groep investeerders die in 2011 een belang van 35% kocht in de Bank of Ireland tegen een koers van 0,10 euro per aandeel. Momenteel noteert dat aandeel 0,31 euro en in december 2013 mocht Ierland zich het eerste land in de eurzone noemen dat het bailout-programma officieel afrondde.

Ross merkt wel op dat het herstel in Zuid-Europese landen minder duidelijk is. Hoewel ook die landen elke maand hervormingen doorvoeren, is het onduidelijk of die samenlevingen dezelfde strenge maatregelen accepteren als Ierland. Maar, vindt Ross: “Je moet echt geloven in de economie.”  

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Assetallocatie