Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken.

Arend Jan is van alle markten thuis en blogt (over) alles wat los en vast zit. Gebeurt er iets? Dan heeft Arend Jan dat als eerste en als hij het niet als eerste heeft, is het niet gebeurd :-) Als senior content manager is hij ook onzichtbaar aan het werk achter de IEX-schermen.

DeGiro en het risico

Leuk, dat goedkoopste broker onderzoek 2014 van VEB, maar hoe zit het met risico. En vooral DeGiro.

U weet het intussen, DeGiro is een nieuwe, prijsvechtende Nederlandse internetbroker. U vraagt zich vast ook af: DeGiro is zo goedkoop, dat kan bijna niet. Ze biedt sommige diensten en producten zelfs gratis aan. Hoe is het mogelijk? Ja, het kan inderdaad, maar gratis bestaat niet. Waar zit de adder onder het gras?

Als het gratis is, bent ú vaak het product dat verkocht wordt, luidt het blauwe bordje. Als DeGiro niet aan uw transacties verdient, waaraan dan wel? Of loopt u verhoogd risico op misschien wel DeGiro zelf, zoals boze tongen beweren? Mijn oog valt op het brokeronderzoek 2014 van de VEB, dat vorige week uit kwam.

Niet heel erg uitgebreid, maar de VEB gaat gelukkig ook in op de risico's van de brokers in ons land en zelfs specifiek op DeGiro:

  • Of aandelen al dan niet (aan shorters) worden uitgeleend, wat een extra risico op die partijen met zich mee brengt
  • Bent u als klant samen verantwoordelijk voor elkaars risico, ofwel kan het gebeuren dat ook u moet opdraaien voor, zeg maar, de brokken van anderen?

Ik citeer:

Verschillende partijen (en concurrenten) wezen op de risico’s die een beleggingsportefeuille aangehouden bij DeGiro zou lopen, onder meer vanwege het uitlenen. DeGiro biedt sinds kort ook een effectenrekening waarbij geen effecten worden uitgeleend.

De belegger levert daar wel iets voor in: geen gratis realtime koersen meer, een hogere debetrente en er worden kosten voor dividend gerekend. De transactiekosten blijven hetzelfde. Gaat men akkoord met het uitlenen van effecten, dan zijn er risico’s indien er een tekort ontstaat bij een lenende partij.

Hiervoor wordt eerst de lener zelf aangesproken, daarna DeGiro en vervolgens alle mensen met een positie in het uitgeleende aandeel. "Bijstorten is absoluut uitgesloten", bezweert DeGiro desgevraagd.

 

 

DeGiro is geen bank, dus bij faillissement van de broker zelf is er voor het geld op de rekening geen aanspraak mogelijk op het depositogarantiestelsel. Beweringen dat risico’s van beleggen bij DeGiro hoog zouden zijn doordat zij geen bank zijn en niet onder het depositogarantiestelsel vallen, wijzen zij van de hand.

“Naar onze stellige mening is de structuur zoals wij deze hebben niet risicovoller is dan een bankstructuur en in veel gevallen (zeker boven de €100.000,- aan cash of derivaten) zelfs veel veiliger.”

Hier, hier en hier ziet u de risicohoofdstukjes van DeGiro zelf. Ik zie in de gauwigheid niks geks, maar ik ben geen jurist! Ik weet dat hier doorgewinterde broker-gebruikers zitten die alles van voorwaardes weten. Als er toch nog adders onder het gras zitten, hoort iedereen dat graag. Kunnen we deze discussie afsluiten.

Oh ja, als u tóch liever naar kosten kijkt:

 

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

    Duurzaam beleggen