Pimco-vos preekt passie over ETF's

Pimco beveelt actief beheerde ETF's aan bij zijn klanten. Je moet wat, als klanten weglopen. Maar is het een goed idee?

Actief beheerde ETF's kunnen beter renderen dan de goeie ouwe passieve oertrackers. Een manager die niet alleen maar een index hoeft te volgen, heeft meer vrijheid om kansen te benutten die anderen laten liggen. Zo kan hij kiezen voor de effecten met de kleinste spreads tussen bieden en laten, en op basis van grondig onderzoek onderontwikkelde markten betreden. "Bij uitstek geschikt" voor actieve trackers is de over-the-counter obligatiemarkt. 

Dat schrijft Howard Chan van Pimco. De grootste obligatiebelegger ter wereld, die in totaal bijna twee biljoen dollar voor klanten beheert, maakte een maand geleden al bekend zijn aanbod aan actief beheerde ETF's te verdriedubbelen van negen naar 28. Pimco is vooral bekend van zijn obligatiefondsen zoals het Total Return Bond Fund, het grootste fonds ter wereld dat vorig jaar per saldo 41 miljard dollar verloor maar nog altijd 237 miljard dollar onder beheer heeft. 

Daarnaast verkoopt het concern ook aandelenfondsen en ETF's. In de trackerwereld is de reus Pimco een dwerg, met "slechts" veertien miljard dollar aan beheerd vermogen. De laatste jaren woedt in deze enorme markt een prijzenslag, waarbij de grote aanbieders hun beheerkosten reduceren tot tweede cijfers achter de komma. Om aan deze moordende oorlog te ontsnappen, bedenken zij steeds nieuwe producten met hogere fees. 

"Index closet funds"
Het snoepje van de week op dit gebied is de actief beheerde ETF. Dat zijn trackers die niet uitsluitend een mandje onderliggende waarden volautomatisch volgen. Zulke trackers zijn er altijd geweest: vooral Europese partijen als SocGen en Deutsche Bank grossieren al jaren in synthetische ETF's, die een index of onderliggende markt nabootsen met leningen en derivaten. Van meet af aan zijn ze omstreden geweest omdat ze duur en complex zijn. 

Eenvoud en superlage kosten waren nu juist de twee pijlers onder passief beleggen in zijn oervorm. Uitvinder Vanguard werd er net zo groot en succesvol mee als Pimco met obligatiefondsen. Actief management betekent juist hogere kosten. Die plegen zij te rechtvaardigen met de claim dat zij het beter zullen doen dan de markt. Een halve eeuw onderzoek heeft echter uitputtend aangetoond dat de meeste actieve beheerders het juist slechter doen. 

Actief beheerde ETF's vormen een hybride die vooral veel kansen biedt op het slechtste uit twee werelden: én hoge kosten, én gemiddelde rendementen. De lijfarts van deze site, Dr. Hoe, waarschuwde zijn lezers al enkele keren, in 2009 en een jaar geleden opnieuw. Het grootste gevaar is dat de actief beheerde ETF niet meer wordt dan een "closet index fund": een beleggingsfonds dat in feite een markt volgt en alleen in naam "actief beheerd" mag heten. 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

De impact van het coronavirus