Keerzijde van target date fondsen

Het bedrieglijke van target date fondsen is dat leeftijd de graadmeter is voor het risico dat beleggers moeten nemen.

BusinessInsider geeft een bloemlezing van het belangrijkste nieuws, of opvallendste commentaar van financieel adviseurs. Dit keer gaat het over target date fondsen, consolidatieslag onder hedgefondsen en het wachten op een correctie

Het bedrieglijke van target date fondsen is dat leeftijd gebruikt wordt als een graadmeter voor het risico dat beleggers moeten nemen. Maar CFA Institute dringt erop aan om naar meer te kijken dan alleen je leeftijd, om je risicotolerantie vast te stellen.

Target date fondsen zijn fondsen, die hun portefeuille herbalanceren op basis van een toekomstige datum. Naarmate die datum nadert worden ze conservatiever samengesteld. CFA Institute pleit ervoor om ook rekening houden met andere factoren. Het kan geen kwaad zelfs oog te hebben voor een tijdhorizon van meer dan een eeuw, zeker voor beleggers die (ook) voor de volgende generatie beleggen.

Michael Lipper (CFA Institute) denkt dat de wereld niet zo eenvoudig is als veel beleggers denken. "Veel mensen uit ons tijdperk beginnen met werken als ze 26 zijn, gaan met pensioen op hun 65e en leven dan door tot ze 120 zijn. Veertig werkzame jaren, tegenover 80 jaar waarop ze leven van spaargeld (van helzelf of anderen)."  De onderliggende conclusie is dat pensioen opbouwen vai een target date-fonds in 40 jaar wellicht onvoldoende is, zeker als de laatste jaren (te) weinig risico wordt genomen.

Leeftijd is volgens Lipper dan ook niet meer dan één cijfer uit een reeks van getallen die het beleggingsbeleid vorm zouden moeten geven. Andere belangrijke componenten zijn:

  • de ontwikkeling van de bevolkingsgroei
  • de spaarrente
  • het dividend op aandelen

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

De impact van het coronavirus