Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken.

Arend Jan is van alle markten thuis en blogt (over) alles wat los en vast zit. Gebeurt er iets? Dan heeft Arend Jan dat als eerste en als hij het niet als eerste heeft, is het niet gebeurd :-) Als senior content manager is hij ook onzichtbaar aan het werk achter de IEX-schermen.

60 biljoen dollar

Dat zijn momenteel álle aandelen samen waard. En die kunt u ook hebben. Met één druk op de knop zelfs.

Wie niet op een niljardje meer of minder kijkt, rondt het bedrag gewoon af op 60 biljoen dollar. Ja, 60 biljoen dollar. Omgerekend 44 biljoen euro. Dat zijn alle wereldwijde aandelen opgeteld bij elkaar waard. Sinds de oliebollen hebben we daar zo'n 2 biljoen dollar van verbrand.

Misschien wel leuk om te weten, wat zijn enkele bekende indices nou waard (Bloomberg)?

 • AEX: 422 miljard euro
 • S&P 500: 16,35 biljoen dollar
 • Eurostoxx 50: 2,3 biljoen euro
 • FTSE 100: 2 biljoen pond
 • CAC40: 1,1 biljoen euro
 • DAX: 928 miljard euro
 • SMI: 1,0 biljoen Zwitserse franken
 • Nikkei 225: 291,5 biljoen yen
 • Hang Seng: 13,1 biljoen Hongkong dollar

Als u al deze indices koopt, bespeelt u verreweg het grootste deel van die 60 biljoen dollar. Wist u dat u zelfs zo'n 85% daarvan in uw eigen bezit kunt hebben? Simpel, koop gewoon een fonds of tracker op de MSCI World Index. Die dingen zijn er in alle soorten en maten en met lage kosten.

Zelfs doe ik het ook met het Vanguard World Index Fund, dat die index zo getrouw mogelijk probeer te volgen. Want waarom zou ik moeilijk doen en - in de praktijk - altijd achter de muziek aan hollen, als ik met één druk op de knop in de 1610 grootste bedrijven van deze planeet kan beleggen?

Klik op het plaatje, dan komt u op het factsheet van de MSCI (dat staat voor Morgan Stanley Capital Investment, weet u meteen van wie die index is) World Index uit. Inderdaad, Apple, ExxonMobil, Google, Microsoft... jeetje, slechts één niet-Amerikaans bedrijf in Top 10: Nestlé.

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

  De impact van het coronavirus