Optimisten houden moed bij daling

Aandelenmarkten in de VS hebben sinds begin dit jaar terrein prijsgegeven, maar het lijkt met grote tegenzin te gaan.

Aandelenmarkten in de VS hebben sinds begin dit jaar terrein prijsgegeven. De Dow Jones noteert 5,1% lager, maar het lijkt met grote tegenzin te gaan, constateert de Wall Street Journal. 

Nadat de graadmeters 2013 op recordhoogte afsloten, voorspelden veel analisten dat er ergens in 2014 een correctie van 10% zou komen. Hun argumenten? Tapering door de Fed, onzekerheid rond de bedrijfswinsten en zorgen rond de groei in grote opkomende markten.

Na de recente kleine correcties roepen fondsbeheerders al dat klanten op het punt staan in te stappen bij deze lagere prijzen. Sommige beleggers hebben het gevoel vorig jaar de trein gemist te hebben en wachten op een instapmoment.

Deze ontwikkelingen illustreren twee zaken over de denkwijze van de belegger, meent de krant. 

  • Ten eerste gelooft een grote groep mensen dat de Amerikaanse economie aan kracht wint. De bedrijfswinsten trekken later dit jaar aan en drijven aandelen hoger. 
  • Ten tweede laat het zien dat de angst na de financiële crisis aan het wegebben is; beleggers denken nu dat als je niet aan boord stapt, je de boot mist. Juist dat gedrag leidt tot overdrijving en is een kiem voor problemen.

Diverse analisten denken dat de huidige daling nog niet voorbij is. Henry Hermann, ceo van Wandell & Reed Financial Inc., meent dat de groei in de VS tussen de 2,5 en 3% uit zal komen en niet op 3,5% zoals anderen voorspellen. Hij maakt zich met name zorgen over de financiële stabiliteit van China. Veel beleggers denken dat een groeivertraging in China ontwikkelde markten raakt door een lagere vraag naar grondstoffen en andere producten. Juist de vlucht naar Treasuries ziet Hermann als bevestiging dat er nog steeds veel angst in de markt is.

Hermann rekent op een hobbelig pad voor de aandelenmarkten. Op enige moment in dit jaar komen aandelen 10% lager te staan, maar hij weet niet of de huidige daling dat al bewerkstelligt. Hij houdt als hedge met een aantal fondsen hogere cash-posities aan, of opties. Maar erg bezorgd is hij niet. Er is geen financiële krapte, er is alleen veel neerwaarts risico, meent hij. Naar zijn verwachting eindigen aandelen dit jaar gematigd hoger, zo’n 7-8%, en dat wil hij niet missen.

Maar er kan nog genoeg mis gaan dat aandelen de diepte in kan jagen. Meer negatief nieuws uit ontwikkelde landen, of een nieuwe ronde van tegenvallende winsten, kan beleggers naar de uitgang drijven, stelt de WSJ. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

China; opnieuw lieveling van beleggers?