Crashes, correcties en andere beren

Maandag daalde Wall Street meer dan 1% en de rest van de wereld volgde een dag later. Is dit het begin van het einde?

Maandag daalde Wall Street meer dan 1% en de rest van de wereld volgde een dag later. Direct werd Barry Ritholtz bestookt met mails. Dit is het begin van het einde. Doorgewinterde bulls krijgen wat ze verdienen, viel er te lezen. En de markt herstelde weer in de dagen erna.

Ritholtz buigt zich al langer over de gehate beursrally en fondsbeheerders die de boot missen. Tijd om een onderzoekje te doen met cijfers over correcties en crashes. Josh Brown heeft een studie van gemaakt van de elf crashes die de Dow Jones sinds 1896 heeft doorgemaakt. De index verloor bij deze crashes steeds meer dan 35%. 

De minst hevige crash vond plaats tussen 2000 en 2002. De Dow Jones daalde toen 37,8%. De meest hevige crash voltrok zich van 1930-1932; toen verloren beleggers 86% op de beurs. En dat terwijl in 1929 ook al 47% in rook was opgegaan. Het duurde tot 1954 voordat de Dow Jones de piek van 1929 weer in het vizier kreeg.

Correcties zijn er veel vaker geweest. Sinds de Tweede Wereldoorlog telt Ritholtz 27 correcties van 10% of meer. De gemiddelde correctie bedraagt 13,3%, verdeeld over 71 handelsdagen. Opvallend is dat er heel wat jaren tussen correcties kunnen liggen. 

Diepgewortelde afkeer
Josh Brown noteert in recente tijden, rekenend vanaf het dieptepunt in 2009, bijna drie correcties. Voorjaar 2010, zomer 2011 en voorjaar 2012 is met een daling van 9,9% net geen correctie te noemen.

Het valt Ritholtz op dat er een diepgewortelde afkeer van de huidige beursrally leeft. Een daling van iets meer dan 1% lokt direct de beren uit het bos. De bulls zijn meer gelaten en zien geen andere keus dan in de huidige omstandigheden een significante blootstelling aan Amerikaanse aandelen te hebben.

Misschien is het bullish sentiment tanende en de markt ‘overbought’. Maar Ritholtz constateert dat het mogelijk is dat de markt dat voor een langdurige periode blijft. ‘Persistently overbought’ noemt hij dat.

In plaats van te gissen wanneer de bullmarkt eindigt, kunnen beleggers beter nadenken over andere opties die ze hebben. Je kunt verstandig handelen, zonder elke keer te vrezen dat er een crash komt zodra de markt 1% daalt. Het lijkt Ritholtz hoogst vermoeiend om steeds weer een onheilskreet te slaken zodra de markt zich even terugtrekt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

De impact van het coronavirus