Rek is er nog niet uit bij S&P500

De S&P500 kan de komende maanden nog een procent of achttien stijgen. Er zit nog meer in het vat 'Amerikaanse aandelen'.

De rek is er nog lang niet uit op de Amerikaanse aandelenmarkten. Volgens MarketWatch kan de S&P500 de komende twaalf maanden nog een procent of achttien stijgen. Dit jaar is de graadmeter al met een duizelingwekkende 28% gestegen. Toch zijn veel analisten op Wall Street er niet van overtuigd dat beleggers overwogen moeten zijn in aandelen. 

Uit onderzoek van Bank of America Merrill Lynch, de zogenaamde Sell Side Indicator, blijkt dat aandelen favoriet blijven. Strategen zetten hun gemiddelde blootstelling aan aandelen op 53,3%, een minimale stijging ten opzichte van de 52,8% in oktober. Dit is nog altijd fors onder het lange termijn gemiddelde van 60-65%. Toch is het nog altijd flink hoger dan het dieptepunt in juli 2012, toen de indicator niet boven de 43,9% uitkwam. 

De indicator is contrair, bij een getal onder de 55 is men bullish voor aandelen. Boven de 65 is het omslagpunt en worden meer beren op de weg gezien. Momenteel staat de indicator dus op de ‘koop’-stand, terwijl het sentiment op Wall Street nog altijd negatief is. Volgens BofAML kan de S&P500 de komende maanden een rendement van 16% leveren, plus 2% dividendrendement, totaal een aantrekkelijke 18%.

MarketWatch vraagt zich in gemoede af hoe betrouwbaar deze indicator is. De trackrecord is fraai. Historisch gezien vielen de rendementen positief uit in 95% van de gevallen als de indicator zo laag stond. 

De analisten van de Amerikaanse zakenbank zeggen bemoedigd te zijn door het gebrek aan optimisme op Wall Street en het feit dat veel strategen nog altijd adviseren om onderwogen te zijn in aandelen. Ondanks dat de S&P500 dit jaar een forse sprong vooruit heeft gemaakt, wijst de geschiedenis uit dat de opmars voortgezet kan worden bij deze stand van de indicator, meent BofAML.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

China; opnieuw lieveling van beleggers?