Angst fnuikend voor beleggers

Veel beleggers mijden na de crisis nog altijd aandelen. Daarmee lopen ze net zo goed risico: op een te laag rendement.

Twee recente onderzoeken maken duidelijk dat beleggers vooral aan de zekere kant willen blijven en de aandelenmarkten mijden. Veel beleggers zijn nog altijd voorzichtig richting deze categorie, met de financiële crisis nog vers in het geheugen. Als gevolg van deze angst lopen ze de rally van de laatste jaren mis, maar missen ze ook de kans om beter gepositioneerd te zijn voor kansen die zich aandienen, schrijft The Wall Street Journal.

BlackRock constateert in de Global Investor Pulse Survey dat beleggers niet bereid zijn meer risico te nemen, ook al bereiken aandelenbeurzen nieuwe recordhoogtes. In de VS zijn beleggers ultraconservatief en houden ze 48% in cash aan, 18% in aandelen en 7% in obligaties. Fondsbeleggers zijn ook minder bereid om risico te nemen dan voor de financiële crisis. 

De schokgolf die in 2007 door de markten ging, lijkt nog na te beven in de geheugens van beleggers. Ook de recente nieuwsitems, zoals Syrië, de shutdown en een beleidswijziging van de Fed, maken beleggers bezorgd. Maar had je het nieuws zes maanden geleden uitgezet en was je vrolijk in aandelen gestapt, was je vandaag ongetwijfeld nog vrolijker gestemd als toen.

Zonder risico geen rendement
De krant pleit voor een correct risicobegrip. Risico genereert rendement; een risicoloze portefeuille levert dus nauwelijks rendement op. Maar dat zoeken beleggers niet. Dus zoeken ze portefeuilles die risico mijden, als die al bestaan. Dan kun je volgens de schrijver beter je geld onder een matras verstoppen; dan vermijd je namelijk het marktrisico.

Ten diepste kun je alleen risico’s mijden door andere risico's aan te gaan. Ultraconservatief beleggen is ook een risico, meent Steve Wood (Russell Investments). In de huidige economische omstandigheden kunnen beleggers niet anders dan een bepaald risico accepteren, omdat de Fed hen hiertoe dwingt met de extreem lage rente. 

De laatste vijf jaar behaalde de S&P500 een jaarlijks rendement van 15% - over een decennium gekeken is het jaarlijks rendement 7,5%. Onderzoek wijst uit dat voor de ene helft van de beleggers dit onvoldoende is, omdat zij op minstens 10% rendement rekenen. De andere helft is al lang blij dat ze enig rendement hebben.

BlackRock wijst er op dat je geen rendement op aandelen kunt behalen zonder risico te nemen. Ook kun je geen verliezen voorkomen zonder risico te nemen. Als je nog steeds bang bent om die stap te zetten, vanwege een crisis die al vijf jaar lang in je achteruitkijkspiegel te zien is, moet je je afvragen wat het effect daarvan is op je uiteindelijke portefeuille. Zo’n strategie levert alleen verliezers op, waarschuwt de Wall Street Journal.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

China; opnieuw lieveling van beleggers?