Korte levensverwachting hedgefunds

Er vallen meer hedgefunds om dan dat er overeind blijven: bijna twee keer zoveel fondsen sloot de deuren.

Hedgefundmanagers worden in aantal ver overtroffen door hun uitgestorven soortgenoten. Bijna twee keer zoveel hedgefondsen sloot namelijk de deuren dan dat er open blijven. Deze cijfers schotelt de Financial Times voor op basis van onderzoek van Hedge Funds Research.

Maar dan valt er hopelijk wel wat rendement te halen. Volgens het onderzoeksbureau moet de sector goed zijn voor een gemiddeld extra rendement van 4% aan alpha boven de marktprestatie op jaarbasis, na aftrek van vergoedingen. Het onderzoek baseert zich op data waarbij een hedgefonds gemiddeld 62 maanden aan prestaties doorgeeft. De levensverwachting komt dus nauwelijks boven de vijf jaar uit. 

Beperkte levensverwachting
Het leven is vluchtig en gaat voorbij, zeker voor een hedgefonds. Dat past in het plaatje van de moordende concurrentie op Wall Street. Zodra iemand een slimme strategie bedacht heeft, merken anderen dat, neemt de belangstelling toe en weg is het voordeel. Of de omstandigheden veranderen gewoon. Fondsen worden opgeheven, verliezen topbestuurders of zien hun suikeroom vertrekken. 

Door die vluchtigheid is het erg moeilijk een portefeuille samen te stellen met hedgefondsen die consistent presteren. Fondsen moeten continue aan de monitor om tekenen van intredend verval tijdig te signaleren. Een leeggevallen plaats moet weer snel opgevuld worden door een ander. Volgens de krant is dat het fundamentele probleem voor de opbouw van een institutionele portefeuille met hedgefondsen. 

Uit het onderzoek van Hedge Funds Research wordt een interessante conclusie getrokken. Bij waarde-gewogen portefeuilles is er alleen maandelijks een opmerkelijke prestatie te meten. Dat betekent dat zodra een positie langer aangehouden wordt, de prestaties zienderogen afnemen. Aanhoudend goede prestaties worden eerder geleverd door kleine fondsen. Dat onderbouwt weer het feit dat de hedgefondssector het beter deed toen zij relatief klein was. Beleggers moeten dus op zoek naar kleine fondsen en uitstappen zodra het succes hen naar het hoofd stijgt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

China; opnieuw lieveling van beleggers?